ОбществоРегионалниСамоков

1535 кг. пластмасови капачки, събрани от Община Самоков, предадоха доброволци за закупуване на детска линейка

„Самоков 365“ 

1535 кг. пластмасови капачки, събрани в Община Самоков, предадоха доброволци в кампанията „Капачки за бъдеще“.  Те са превозени в пункта в столицата за националното събитие. Количеството е събрано в периода ноември – май. А този път средствата от предаването им ще бъдат за закупуване на детска линейка.

Към момента в България има само едно подобно транспортно средство, което също е осигурено от дарители през 2017 година. Това, съвсем разбираемо, е крайно недостатъчно и затова активисти се захващат да помогнат в закупуването на специализирани линейки за регионални центрове с неонатология клас 3.

„Да събираш капачки не е срамно. Да правиш добро никога не е срамно! Факт е, че тази кампания обединява толкова много хора. Плюсовете са много. Учи ни да събираме разделно, провокира ни да се замислим за опазването на околната среда, кара ни да мислим за другите, да бъдем полезни за тях, за природата, за държавата, макар и с нещо толкова малко, но обединени заедно да постигаме много“, подчертава главното действащо лице в кампанията в Община Самоков Ели Георгиева.

През годините Георгиева припозна каузата като своя и органично събира и извозва, заедно с група ентусиасти, събраните капачки. Кампанията придоби популярност и вече има поставени няколко метални сърца в различни точки в Община Самоков, за да може да се събира по-голямо количество пластмасови капачки и повече хора да имат реалната възможност да се включат. Първото сърце „затуптя“ в крайречния парк и освен, че е част от цялостната визия на пространството е на удобно място, след като изпиете напитката си и преди да изхвърлите непотребната бутилка да пуснете капачката в сърцето.

„Събирането на капачки ни кара да се замислим за важните неща, за това, че не трябва да мислим само за себе си, а че можем и трябва да бъдем полезни за обществото, да отворим сърцата си, да помагаме по-често и да правим смислени неща! Да даваме, да се раздаваме, да помагаме! Винаги, всеки ден! Продължаваме заедно и все така активно да събираме капачки за закупуване и оборудване на специализирани детски неонатални линейки. Всичко зависи от нас! От теб, мен и от всеки, който чете тези редове!“, заключи Ели Георгиева.

Събраните пластмасови капачки може да предавате в сборния пункт в ОУ „Христо Максимов“ всеки делничен ден от 9:00 до 16:30 часа. Ако имате желание да се включите в кампанията може да се свържете лично с Ели Георгиева, като й пишете на страницата в социалната мрежа „Капачки за бъдеще – гр. Самоков“.

Инициаторите припомнят, че в металното сърце се събират само и единствено капачки. Молят да не се пускат вътре торбички и туби с капачки, защото много трудно се вадят. Не пускайте вътре метални капачки, бутилки, кутии, играчки и какво ли още не. Сърцето не е за всякакви пластмасови отпадъци, а само за пластмасови капачки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close