Култура

150 години българска фотография. Самоковци в основата на рисуването със светлина

150-те години българска фотография бяха отбелязани в Градския музей в Самоков. Специално подготвена изложба, по идея на Невена Митрева и реализирана с помощта на Андрей Домишляров, разказва в снимки моменти от историята на българската фотография. foto1

С думите: „Нашите предци са в първите редици и са първооснователи на множество важни стъпки в много области – книгопечатане, зографски школи, а сега се нареждат и сред първите фотографи. Имаме множество поводи за гордост, а интересен е и фактът, че първият самоковски кмет Иван Доспевски се е увличал по фотографията. Дързостта да бъдеш първи е избор”, постави началото на изложбата кметът Владимир Георгиев. А Невена Митрева, „виновницата” за тази изложба, разказа на присъстващите пътя на рисуването със светлина. „Самоковци са обичали да се фотографират. Може би това е една от причините в нашия град да има четири фотографски ателиета, още преди в столицата ни да има наченки на фотография и фотографи”. Тя потвърди, че първият самоковски кмет Иван Доспевски, брат на Станислав Доспевски и син на Димитър Зограф е бил първият фотограф с ателие в Самоков. А около 1860- та година е и със собствен фирмен знак „Фотография Иван Д. Доспевски живописец в Самоков”.

Основоположникът на българската фотография е Атанас Николов Карастоянов. Той е роден в Самоков и е син на Никола Карастоянов. Атанас Карастоянов е изработвал матрици за илюстрации на книгите, отпечатвани в Самоков. Бил е придворен фотограф в Белград в периода 1862-1877 година. Той също е имал собствено ателие и фирмен знак в няколко разновидности. Правил е портрети на Левски. Родоначалник е на фотографската династия Карастоянови. foto2

Друго име, с което се свързва първоначалното и историята на фотографията е самоковецът Ксенофонт Димитров Смрикаров. Той е един от най-интересните в областта на рисуването със светлина. Той е бил френктерзия, фотограф и предприемач. Бил е акционер в дружество „Бъдещност”. Интересното за него е, че през 1872 година открива шивашко ателие за европейски мъжки костюми, а в последствие снима част от неговите клиенти.

Димитър Германски също е самоковец увлечен по фотографията, а е бил и кмет на града. Първата фотография на полет със самолет също е осъществена от самоковец – Димитър Карастоянов.

Оказва се, че самоковци са изпитвали интерес към фотографията и не само това, а са записали имената си и в тази област. На изложбата могат да се видят повече от 20 различни и интересни фотографии, сред които и уникална фотография на бебе в количка от 60-те години на 19 век, чийто фотограф е Иван Доспевски. Всеки, който има желание може да види снимките в Градския музей.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close