ОбществоРегионалниСамоков

15-минутен гратисен период за спиране в пазара

Анна Манова

Въвеждането на синя зона в сърцето на пазара в Самоков предизвика множество полемики от страна на собствениците на търговски обекти. Водени от притеснението си, че налагането на платено паркиране именно там ще рефлектира върху бизнеса им, част от търговците се събраха и присъстваха на октомврийската сесия на ОбС. Целта беше да зададат своите въпроси към общинското ръководство, което гласува подобни решения, бяха подготвили и подписка. По думите им от самото начало се е усетил отлив на пазаруващи.

От своя страна главният секретар на Общината Ангелина Вангелова подчерта, че всичко, което се прави е с цел въвеждане на ред, а не толкова на събиране на такси от порядъка на 1 лв. за час.

След среща с група търговци и проведена последна комисия е направена промяна в Наредбата. Предвижда се въвеждането на 15-минутен гратисен период и цена за половинчасов престой от 0.50 лв. Пазарът е единствено място с гратисен период за престой в Самоков. Отделен остава въпросът как точно служителите, заети със синята зона, ще следят за спазването му. Билет за половин час можете да си закупите от двете машини, монтирани на центъра. Това е единственият начин при необходимост да заплатите по-малко от час синя зона, защото това няма как да стане чрез талон от служител или срез смс.

Ще бъдат обособени и два нови паркинга в Самоков. Единият ще бъде на мястото на стария ловно-рибарски магазин, който беше съборен наскоро, а в момента там има строителни материали от санираните жилищни блокове. Другият ще бъде оформен като остров в широкото пространство при „Боби чар”, с цел да се въведе необходимият ред на движението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close