Самоков

15 работодатели участваха в специализирана туристическа борса

Анелия Балабанова

Специализирана трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда” – Самоков за лица предлагащи и търсещи работа в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството се проведе днес, 3-ти ноември.  Форумът в конферентната зала на хотел „Арена” – Самоков събра на едно място 15 работодатели и 120 лица, търсещи работа. Събитието беше открито от кмета Вл. Георгиев.

„Трудовата борса, която организираме преди началото на активния сезон е поредната, насочена в сферата на туризма. Това е съвсем разбираемо с оглед на региона, в който живеем. И днес това продължава да бъде отрасъл, който е с водещо значение за развитието на икономиката. На този фон проблемът с кадрите в тази област е доста сериозен и даже се задълбочава. Затова нашата надежда е, че бъде удовлетворена дори и една минимална част от потребностите на работодателите от работна ръка. Също така и безработните да намерят подходящата работа, за бъдат полезни за себе си и своите семейства” – сподели Венета Галева – началник на Дирекция „Бюро по труда”. Тя не пропусна да спомене, че подобни събития са пресечната точка между работодателите и търсещите работа лица. За пореден път стана ясно, че проблемът с кадрите е навсякъде и се задълбочава с времето. „Засяга не само за нас като Дирекция „Бюро по труда”, Общината, бизнесът и институциите като цяло също изпитват затруднения. Намирането на качествени лица, които да заемат работните места ще доведе до повишаване качеството на услугата, която се предлага в туризма. В крайна сметка именно това е важното” – заяви още директорът на ДБТ-Самоков.

Недостиг на кадри има на почти всички позиции, отнасящи се до туризма. Като едни от най-дефицитни се очертават сервитьорите и вече на много места има „глад” за такива. Търсят се също готвачи, помощник готвачи, бармани, администратори и въобще всички професии в този бранш. „Ние непрекъснато работим с представители на туристическия бизнес. Не очакваме, че всички на тази борса са открили точните лица, които ще заемат свободните позиции, затова ще продължим да работим до началото на активния туристически сезон. Ще правим нови срещи и подбори, но в друг формат” – категорична беше в заключение Венета Галева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close