ОбществоРегионални

15-годишният Денис улови кръста в Широки дол

Самоков 365

По стара българска традиция отпразнуваха Йордановден в Широки дол. Жители и гости на селото се събраха край ледените води на р. Палакария, за да спазят богоявленския ритуал. Той е с дълбоки библейски корени от древността, преминаващи през известното мъжко хоро в Калофер и стигащи до днес когато млади и стари не пропускат да се поръсят с вода за здраве. Така беше и в едно от най-големите самоковски села – Широки дол. Минусовите температури не попречиха и десетки се събраха, за да присъстват на празничния водосвет, отслужен от отец Петър.  

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види ще получи от Бог това, което си пожелае. По традиция във всички православни храмове се отслужват празнични литургии, а след това се провежда и ритуалът по спасяване на богоявленския кръст. Смята се, че който хване кръста ще бъде здрав и честит през цялата година. Двама бяха смелчаците в Широки дол. Късметът се усмихна на 15-годишния Денис Шарков. Той е девети клас, ученик в ПТГ „Никола Вапцаров”.

По традиция беше направена и топеница. Млади семейства, сключили брак през изминалата година се топнаха във водата за здраве и късмет. Пременени в носии Венцислав и Красимира Теменджийски и Калоян и Мира Джикови събраха погледите на присъстващите. Всички край реката дружно се подкрепиха с чаша вино с пожелание за спорна и успешна нова година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close