ЗлободневноРегионални

15 години читалище „Младост – 2003” – “отвореният прозорец” към науката, изкуството и света

Анелия Балабанова

В деня на светите братя Кирил и Методий /11-ти май/ читалище „Младост – 2003” отбеляза своя 15-годишен юбилей. „Това е една хубава годишнина, която искаме много тържествено да почетем. Време, през което три поколения деца преминаха през читалището” – коментира председателят Лили Шуманова. Малки и големи се събраха в залата на ДНА и станаха част от празника, изпъстрен с песни, танци и ведро настроение. Жените от Шишмановската фолклорна група поставиха началото. Периодично Лили Шуманова връщаше лентата назад с факти и събития, свързани със създаването на културната институция. „ Някога започнахме на пейките пред ДНА. Там беше първото ни учредително събрание с родителите на децата-скаути, които влязоха в състава на новоучреденото читалище. Националната скаутска организация се оказа в центъра на създаването му. За това време доста деца-скаути преминаха при нас. Сега ни предстои да приемем и нови. Това ще стане най-вероятно в планината, по време на празника на Рила през месец август” – разказа Лили Шуманова. С оглед на споменатото от нея не е учудващо, че именно в ДНА беше отпразнуван юбилеят. Едно сантиментално и уютно място за изяви на групите и съставите от читалище „Младост – 2003”.

Децата се обучават професионално в три области – пеене, танци и изобразително изкуство. С тях работят утвърдени специалисти – Евтимия Несторова – музикален педагог, Станислав Крумов – хореограф и Иван Шуманов – ръководител на Школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов”. На импровизираната сцена се изявиха утвърдени имена от читалището – братовчедките Маргаритка и Марина Бочеви и Натали Николова. Имаше и дебютанти, на които читалището ще разчита в бъдеще. Първите си все по-уверени и смели стъпки в читалищния живот и на сцената прави малката Мария Рангочева. Само преди дни тя се завърна с награда и първо място  от областния етап на фестивала за руска песен, танц и стихотворение „Пусть всегда будет солнце”. Призове заслужиха и голяма част от останалите представители на читалище „Младост – 2003”. Малките и по-големи танцьори, ръководени от Станислав Крумов също показаха какво знаят и могат под погледа на присъстващите, включително и на учредителя на читалището – Борис Вардев. На юбилейното тържество имаше и много гости, дошли да отправят своя поздрав към читалище „Младост – 2003”. Сред тях бяха фолклорната група към читалището в с. Доспей, изпълнителите от група „Незабрава” при читалище „Георги Сава Раковски” – София и малчуганите от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, които изпълниха тиролски танц. Тяхната ръководителка – Веска Терзийска е първият хореограф в читалище „Младост – 2003”. Всички гости и участници от страна на домакините получиха грамоти за спомен.

След всичко изброено дотук, отворен остава въпросът много или малко са 15 години. Погледнато от призмата на един човешки живот това е една младежка възраст. За живота на едно читалище обаче това е време, изпълнено с предизвикателства, постижения и очаквания за нови успехи.  „Нещото, което не ни достига е една хубава концертна зала, за която си мечтая от самото създаване. В разговор кметът Вл. Георгиев твърдо обеща да подготви за нас Профсъюзния дом. Да имаме зала, в която децата да пеят и да танцуват. Място за месечни концерти така, както е редно. Да каним гости и да имаме къде да ги посрещаме” – коментира Лили Шуманова в отговор на това какво е останало недовършено за тези 15 години. Евентуалната нова зала ще стане факт след като бъде направен ремонт, най-вече на покрива. „Вътрешният интериор предполагам, че взаимно ще го правим, защото и ние имаме някои идеи. На разположение са достатъчно специалисти, които да решат как да изглежда сцената така, че заедно ще работим” – сподели още председателят на читалище „Младост – 2003”. По подобие на един стар рефрен може да се каже, че 15 години не стигат. Групите и съставите от читалището не спират да мечтаят за нови участия и успехи. Какво още? Пътувания – в страната и чужбина. „ Светът и Европа ни научиха вече.  Освен с концерти, Иван Шуманов е бил много пъти на пленери в различни страни” – обобщи Лили Шуманова. Това, което желае е децата в читалището да са три или дори четири пъти повече от сега. Възможно ли е това с оглед на демографската картина? „Ние се стараем картината в Самоков да бъде по-приятна и по-интересна. Щом децата като отворят вратата на читалището и казват: „Ох, най-накрая си дойдох у дома!”, значи го приемат за свой дом. Аз се радвам, че това е така и идват с удоволствие на репетиции. Като започнем с 4-5-годишни деца и завършим с тези, които са завършили и продължават да идват при нас” – заключи още председателят на читалището – Лили Шуманова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close