ОбществоРегионални

15 години СУ „Никола Велчев” – историята продължава

Анелия Балабанова

Петър Попангелов, Ива Шкодрева, Цветанка Кръстева, ски-бегачите Владимир Брейчев и Валентин Божичков, Влади Зографски, Лиляна Кръстева, Краси Анев. Това са само част от самоковските спортисти, записали със златни букви имената си в историята на СУ „Никола Велчев”. То е приемник на Средното спортно училище по ски, открито през 1970 г. През годините е претърпяло доста трансформации, а днес то носи гордо името на Никола Велчев /02.01.1934-18.08.1994 г./, който е първият негов директор. Той ще остане в историята като една изключителна личност с голям авторитет сред спортната общественост на Самоков.
Ученици, спортни деятели и признателни самоковци се събраха в залата на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, за да кажат едно голямо благодаря на човека с главно „Ч” по повод 15 години СУ „Никола Велчев”. Начало на празника дадоха родопските напеви и звучни гайди на формация „Орфикус”. „Децата в Самоков се раждат със ски” – заяви в приветственото си слово директорът Светла Костова. В техен дом се превръща СУ „Никола Велчев”.

Училището е създадено като скиорско през 1970 г., а през 1973/1974 г. се разширява със спортове като атлетика и борба. „Това е бисерът на спорта, дворецът близо до р. Искър” – казва по време на откриването директорът Никола Велчев. На този отговорен и труден пост остава 18 години, благодарение на своя ентусиазъм, професионализъм, висока отговорност, взискателност към себе си и останалите участници в образователната институция, на човешкото си лице и отношението си към учениците и своите колеги. Удостояван е многократно с различни държавни отличия за приноса си към спорта. Ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, борба и най-новото попълнение от 2016 г. – сноуборд са спортовете, които днес са намерили своя пристан и възможност за развитие в СУ „Никола Велчев”. Всички те, заедно с треньорите, състезателите и техните постижения бяха представени пред присъстващите.

Училището в сегашния си вид съществува от 2003 г. и е първото възстановено в страната. Негов дългогодишен директор е Наташа Захариева – от 2003 до 2016 г.. „Днешният празник е не само вглеждане в историята, но и поглед в бъдещето” – сподели Светла Костова. Към празничните пожелания се присъединиха кметът Вл. Георгиев, народният представител Валентин Милушев – възпитаник на Спортното училище в Самоков и Пенчо Гешев – ректор на НСА. Имаше изпратени поздравителни адреси от Ирена Коцева – директор на ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, Антоанета Николова – директор на ОУ „Христо Максимов” и Георги Митев – председател на ски клуб „Рилски скиор”. Постепенно успехите и завоюваните медали отстъпиха място на песните и танците в изпълнение на групите и съставите от читалище „Младост – 2003”. Официални гости на събитието бяха съпругата и синът на Никола Велчев – Тинка и Николай. 15 години СУ „Никола Велчев” – историята продължава да се пише.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close