Слайд категория

141 години памет и признателност за Апостола

levskiВ сряда се състоя панахидата по повод 141 години от обесването на Васил Левски. Самоков е от градовете, свързани с делото на Апостола и поради това 19-ти февруари е важен ден от календара на местните родолюбци и общественици. И от историята, която младите хора трябва да знаят и помнят. Може би това е една от причините за тяхното масово присъствие пред храм „Покров Богородичен”, където е разположен орелефът на великия българин. Бяха представени почти всички училища – СОУ „Отец Паисий”, ПГ „Константин Фотинов”, ПТГ „Никола Вапцаров”, ОУ „Христо Максимов” и др.

Заупокойна панихида отслужиха архиерейският наместник отец Петър, отец Любомир Годиняков и отец Емил. В краткото си слово кметът Вл. Георгиев наблегна на общочовешкия заряд, с който е натоварена борбата на Дякона за свобода и справедливост. Тя излиза зад пределите на българските граници. Погледнат пред днешната призма, стремежът за равенство с останалите европейски народи изглежда още по-основателен и резонен.

Импровизираната програма, която момичетата и момчетата от НУ „Станислав Доспевски” изнесоха, напомни за някои от най-важните моменти от живота на Васил Левски и възгледите, които той изповядва. С минута мълчание присъстващите отдадоха своята почит и признателност, след което имаха възможност да поднесат приготвените венци и цветя.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close