ОбществоРегионални

140 години болнична помощ в Самоков

Самоков 365

Тържествен повод – отбелязването на 140 години от началото на болничната помощ в Самоков и откриването на реновираното кардиологично отделение събра десетки гости на 7 етаж в лечебното заведение. Сред тях бяха кметът Вл. Георгиев, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в НС, доц. Лъчезар Иванов, д-р Ал. Златанов – директор на РЗИ-София област, народните представители Радослав Стойчев и Валентин Милушев, Христо Григоров – председател на БЧК, проф. Александрова от МУ-София, Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за защита на пациентите /БАЗП/ и директори на болници в София област. Началото на здравното дело е поставено 1878 г., а тогавашната болница е с 50 легла, отбеляза в приветственото си обръщение управителят на МБАЛ-Самоков д-р К. Ковачка. Първите запомнени имена са на околийския лекар  Д-р Антон Унтенберг  и първият градски лекар – Д-р Аврам Голберг през 1881г.

Оттогава досега доста неща са се променили. В периода 2001-2002 г. е подменена дограмата на сградата по проект на Министерство на енергетиката. 2003 болницата е газифицирана, а на следващата година има разкрит ТЕЛК. В отделението работят квалифицирани специалисти, категорична беше в изказването си д-р Ковачка. Това, което се планира и би било добре да се случи в бъдеще е допълнително разкриване на медицински център в Боровец и хоспис в Самоков. Позовавайки се на статистиката става ясно, че в периода 2012-2013 г. самоковската болница е работила по пет европейски проекта. Едно от безспорните постижения към настоящия момент е програмата за стажанти, приета с решение на ОбС, целяща да привлече млади хора като специалисти. По тази линия са привлечени действащи рентгенови лаборанти и един кинезитерапевт, а в момента се обучават три медицински сестри. В доста напреднал етап е строителството на храма „Св. Панталеймон”.

Лечебното заведение разполага с 233 легла и е едно от най-големите в Софийска област, което обслужва територията на две общини – Самоков и Долна баня. Обслужва 8-9 хиляди пациенти годишно. Имаше много поздравителни адреси, които бяха прочетени. Водосвет отслужиха архиерейският наместник Михаил Колев, отец Георги Николов и отец Любомир Мишков. В деня на Св. Сава те осветиха икона, която от името на болничното ръководство беше връчена на началника на кардиологично отделение Николай Кабрански. Лентата на обновения сектор прерязаха управителят К. Ковачка, кметът Вл. Георгиев и д-р Дариткова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close