ОбществоРегионалниСамоковСъбития

14 –ти Цар – Шишманови дни ще се проведат присъствено от 2 до 4-ти октомври

„Самоков 365”

Броени седмици ни делят от поредното издание на традиционните есенни четения в началото на месец октомври, организирани от Асоциация „Онгъл”. Организационният комитет уведомява заинтересованите, че на този етап се планира присъственото провеждане на научното събитие при спазване на противоепидемичните изисквания.

„Традицията – свещено и профанно /фолклор-литература-история/” е темата на Четиринадесетите Цар – Шишманови дни, които ще се проведат в периода от 02 до 04.10.2020 г. Те са посветени на 230 години от рождението на самоковеца Константин Фотинов /1790-1858/ – възрожденски книжовник, издател, преводач.

Подобаващо ще бъде отбелязана 150 – годишнината от учредяването на Българската екзархия (1870 г.), а също така и 45 години от издаването на сборника „Народни песни от Самоков и Самоковско” на самоковеца проф. Васил Стоин (1880-1938) – световноизвестен фолклорист и етномузиколог.

На участниците в научния симпозиум са предложени за обсъждане широк кръг от проблемни области, свързани с традицията като идентичност, автентичните фолклорни текстове и съвременната българска култура, съвременната „фолклоризация” на празничността, носители (създатели) и потребители на традицията днес, формиране и форматиране на традициите и др.

В програмата са включени  кръгла маса за обсъждане на съвременното научно и организационно състояние на българската етнология и фолклористика. Заслужено място ще намери и ХV фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография Балканска културна филмотека.

По традиция в заключителната част на Симпозиума са и отличията за изявени етнолози, медиевисти и археолози, с годишните награди на имената на проф. Тодор Иванов Живков, семейство Добреви и Асоциация „Онгъл”. Научното събитие се организира от Асоциация „Онгъл” с финансовата и организационна подкрепа на Община Самоков. Председател на организационния комитет е доц. д-р Константин Рангочев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close