Регионални

14 души упражниха нивото си на руски във „Всеобща диктовка”

Анна Манова

13020258_10206647198319717_656761232_nНа 16 април /събота/ в читалнята на общинска библиотека „Паисий Хилендарски” се проведе „Всеобща диктовка” /„Тотальный диктант”/. Това е ежегодна образователна акция под формата на доброволна диктовка за всички желаещи, които искат да проверят нивото си на руски език. В Самоков тя се провежда за втора година благодарение на клуб „Малахит” и младежката организация на Федерацията на руските съотечественици. Координатор на събитието за Самоков е Марина Шуманова.

Участниците внимателно изслушаха приветственото слово от организаторите на акцията – Новосибирския университет, а след това се впуснаха в писане на диктовката. 10 души взеха участие в диктовката, а тази година за пръв път за чужденците имаше специален тест, който отговаря на нивото на сложност от сертификат от А2 и Б2. В него взеха участие четирима души. Диктовката беше на тема „Кратка история на Олимпийските игри” /Вкратце об истории Олимпийских игр/, а автор на текста е Андрей Усачков.

Усачков е руски детски писател, поет драматург и сценарист. По-популярен става с фолклорните си страшни приказки за деца, които се превръщат в цяла поредица и са известни на много поколения ученици. Участие за втора година в диктовката и в събитието взима и г-жа Балевска от ПГ по туризъм, заедно със своите ученици.

Освен в Самоков диктовката се проведе в София и Русе, като тази година се включи и Шумен.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close