ОбществоРегионалниСамоков

136 фотографи с над 1600 творби заявиха участие за Националната награда на името на Анастас Карастоянов

„Самоков 365“

Журито за определяне на носителя на националната награда по фотография Анастас Карастоянов проведе заседание през почивните дни.

136 фотографи бяха изпратили своите творби за отделните категории – портрет, природа, спорт, улична и експериментална фотография. Журито с членовe доц. Никола Лаутлиев, доц. д-р Красимир Андонов – преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – фотограф и първия наосител на наградата Анастас Карастоянов и кметът Владимир Георгиев, прегледаха и оцениха изпратените над 1600 творби.

Внимателно бяха прецезирани кадрите от страна на фотографско майсторство, послание, тематична свързаност и художествена стойност. Членовете на журито направиха изключително прецизен подбор и избраха участниците във финалната изложба. Така бяха определени 48 финалисти с 68 творби, които ще вземат участие в церемонията по връчване на наградата. Носителят на голямата награда ще получи статуетка и парична премия от 1000 лв. За втора и трета награда се предвиждат парични премии в размер съответно 500 и 300 лв.

Наградите ще се връчват на заключителната  изложба и церемония по връчване на Националната  награда по фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” която ще се състои  на 27 ноември в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” гр.Самоков. Членовете на журито поздравиха кметът на общината с това, че превърна националната награда „Анастас Карастоянов” в един от най-значимите конкурси за фотография в България, което се доказва от огромния интерес през тази година. Сред кандидатите имаше много значими имена, които спокойно могат да се определят като живата история на фотографията в България. При определяне на творбите за финалната изложба, журито търсеше цялостната концепция и послание, което да обединява творбите, за да има изложбата висока художествена стойност. Предстои изготвяне на протокол от заседанието, който ще бъде публикуван на страницата на наградата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close