КултураОбща категорияРегионалниСамоков

136 непоказвани картини на Васил Чакъров разкрива кюстендилската галерия

Анелия Балабанова

В петък /12 юни/ художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил ще представи 136 от творбите на Васил Чакъров. Организаторите споделят, че повечето от тях са непознати.

Изложбата „Багреници в творчеството на Васил Чакъров” е подредена от изкуствоведката Ружа Маринска. „Васил Чакъров разказва линията на лиричния пейзаж, като утвърждава една стилистика – колкото пластически убедителна, толкова оригинална като виждане на мотива. Всички тези качества ни задължават да го впишем в редиците на големите майстори акварелисти в българското изкуство“ – споделя тя.

Роденият в Багренци Чак се завръща в галерията, в която за първи път показва своите работи. Годината е 1973. Животът му минава в Самоков, но в картините му неизменно присъства и родният Кюстендилски край.

С майсторство и талант Васил Чакъров успява да плени и най – запалените ценители на изобразителното изкуство. Приживе става почетен гражданин на Самоков и носител на престижната награда за живопис „Захарий Зограф“, която поделя през 2008 година с Магда Абазова.

„Васил Чакъров като човек и художник  –  в абсолютния смисъл на думата – е самосъздал се. Щрих по щрих, резец след резец той е дълбал върху себе си- върху лика си и мислите си, върху талазите от напиращи чувства, година след година, ден след ден, нощ след нощ” – категорична е проф. Ружа Маринска. Изложба в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ ознаменува 85-та годишнина от рождението на Васил Чакъров. В навечерието сме на нова вълнуваща среща с неговите творби.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close