Култура

130 години от рождението на Александър Миленков

На 20 август като част от празника на града Исторически музей Самоков организира юбилейно честване по повод 130 години от рождението на Александър Миленков. В залите на Градската художествена галерия беше открита изложба с творби на първия български сценограф и професионален театрален художник. В програмата на честването беше представен и каталогът от поредицата „Галерия самоковски художници”, посветен на уважавания самоковец. Като изненада на тържеството, почетният гражданин на Самоков Васил Чакъров дари на музея една творба от дъщерята на Ал. Миленков, Миньон – проект за костюм на Виолета от операта „Травиата” от Пучини.

Официални гости на откриването на изложбата бяха Ирена Коцева – председател на ОБС Самоков, Владимир Георгиев – кмет на гр. Самоков, Васил Сайменов и Радослав Стойчев – зам.- кметове, общински съветници, почетни граждани на града и много ценители на изкуството на старите самоковски майстори.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 септември, след което Историческия музей ще представи на самоковската публика изложба на Дечко Узунов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close