ОбществоРегионални

1230 битови потребители в Самоков избраха природния газ

Анелия Балабанова

Историята и перспективите, свързани с газификацията на община Самоков бяха обсъдени на среща-дискусия, организирана от ръководството на „Комекес” АД. Дружеството е създадено през 1991 г. и обслужва включително и територията на Боровец. „Доста време ни трябваше, за да разбере самоковска община какво е газ”. С тези встъпителни думи инж. Петър Георгиев откри срещата изтъквайки, че през последната година се наблюдава истински бум по отношение на газификацията.

Към началото на 2018 г. самоковското дружество има изградени 92.3 км. разпределителни газопроводи и отклонения като успява да достигне до 1410 потребители, от които 1230 битови клиенти. Това, което кара все повече клиенти да изберат природния газ са безспорните му предимства. В специално подготвена презентация Борислав Чилингиров посочи някои от тях. На първо място е сред най-евтините източници на енергия в България като цената му е около 2.5 пъти по-ниска от тази на електроенергията. Годишният разход за отопление с котел на дърва за средно жилище с площ 80 кв.м в Самоков е 722.40лв. при единична цена от 75 лв. за кубик дърва. В същото време отоплението с пелетна камина излиза 693.50 лв. при цена от 360 лв/тон, а това с климатици 1542.85 лв. при цена на ел.енергия средно 18 ст/киловатчас. Използването на природен газ за отопление при цена от 69.86 лв./МВтч ще струва 617.71 лв. Газът  е екологично чисто гориво на фона на замърсения въздух, който дишаме през зимата и опазването на околната среда. Годишно се постигат повече от 5.5 хил. тона намалени емисии на СО2. „Нашата цел е да подобрим и усъвършенстваме комплексно енергийната база в икономиката и обществено-административния сектор в рамките на газифицирания регион” – споделят от дружеството. 6 млн. лв. са икономиите за потребителите в община Самоков, в това число повече от 1.2 млн. лв. за общинските обекти. Стоян Пашов отговори на питания, свързани с ценообразуването. „Цените са ясно определени от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и ние сме задължени да ги спазваме. Всичко посочено във фактурите влиза в крайната цена от 0.069 лв. за КВтч.” – коментира той. Росица Тренкова направи предложение във фактурите да се вписват имената и телефонните номера на хората, които правят отчитанията.

Един от основните акценти по време на срещата беше програмата за ускорена битова газификация „Дезире”. Борислав Чилингиров направи подробни разяснения, свързани с кампанията. Тя важи за всички физически лица, притежаващи имот по вече изградената газоразпределителна мрежа в Община Самоков. Клиентите получават 30% отстъпка от цената на инсталацията, вкл. и: проучване, проектиране, съгласуване на проект, изграждане на ВГИ /котел, инсталация, бойлер/, отоплителна мрежа, радиатори, изготвяне на документация, въвеждане в експлоатация. Програмата поема 100% от таксата за присъединяване за всички нови клиенти на газовото дружество, която е 500 лв. без ДДС. Важно е да се отбележи, че търговски банки в партньорство с „Комекес” АД предлагат изключително изгодни кредити за финансиране на вътрешни газови инсталации /до 80% от всички разходи за газификация/.

Инвестиционната програма на дружеството предвижда в следващите три години – до 2020 г. газифицирането да обхване 100% от града. От 2007 г. работи станцията „Автометан” АД, която предлага възможност и за газифициране на селата. Благодарение на нея всяка точка от общината може да бъде захранена с газ. Любопитен факт е, че дори има проектна готовност за газификацията на бъдещото селище на Плана. Синьото гориво е с относително стабилна и приемлива цена, но въпреки това се използва само 2% от населението, което за страна, членка на ЕС е недопустимо. Намеренията са постепенно това да се промени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close