Местен бизнес

1200 строителни фирми заличени за три години

Финансовата и икономическа криза се отрази доста сериозно върху строителството. Много от фирмите не издържаха на предизвикателствата и фалираха. Каква е ситуацията към днешна дата? Отговор на този въпрос потърсихме от собствениците на „Красстрой” ООД.

Фирмата съществува от 14 години и е специализирана в областта на високото строителство, с утвърдени позиции на пазара. От 2001 г. е член на Камарата на строителите. „Имаме доста завършени обекти в София. В момента изпълняваме едно училище в община Перник, пострадало от земетресението. Същевременно правим и две къщи – едната е в Самоков, а другата в София”. В Самоков почти нямаме обекти, които изпълняваме” – коментира управителят Красимир Милушев. Според него, причината за това е че не са в близки отношения с властта.

Участва непрекъснато в търгове, които обаче не се оказват особено резултатни. Поредното доказателство, че тръжните условия се правят с цел да се облагодетелстват определени фирми. Това няма как да бъде преустановено при положение, че самите възложители нямат интерес от промяна в закона. Единственият вариант е въвеждането на типови договори, които ще бъдат унифицирани за всяка община.

Строителната гилдия е безсилна срещу управлението на общините, които са най – големият бенефициент” – заявява нашият събеседник. „Преди две – три години, когато имаше работа в областта на строителството, ние назначавахме хора от общината. Те получаваха пари и тези пари оставаха в Самоков. След като настъпи кризата наетите строители отидоха на борсата. Истината е, че няма развитие на икономиката, няма производство. Обектите ги вземат големите фирми. Външните фирми са нож с две остриета. Най-важното е, че не плащат данъците си в Самоков, за разлика от нас” – споделя Милушев. Според строителния предприемач, едно от задължителните условия при участието в тръжни процедури, е кандидатстващите фирми да имат регистрация в конкретното населено място. Как успяват да оцелеят малките и средни фирми? Обяснението е просто. „Не оцеляват, фалират. По данни на Камарата на строителите, регистрираните строителни дружества през 2010 г. са били 5 104, през 2011 г. – 4 400, а през 2012 г. 3 900. 1200 фирми да изчезнат за такъв кратък период не е никак малко. Сложете средно по 15-20 човека персонал и ще видите за какво става въпрос” – коментира Красимир Милушев.

Как се справят самите те в тази ситуация? ”С денонощно тичане. Ежедневието ни е една непрекъсната борба. Съкратили сме хора и работим в свит вариант. От 36 години работя в този бранш. Завършил съм това и си обичам работата. Избрахме да се развиваме в Самоков, защото сме си от тук, тука ни е базата, тука ни е регистрирана фирмата. Въпреки трудностите не мислим да се отказваме, продължаваме да се борим.Основната ни цел е създаването на качествен продукт, отговарящ на изискванията на пазара.Живне ли икономиката, ще живнат и малките фирми. Строителството винаги е бил един от стратегическите отрасли, своеобразен барометър за икономиката. В момента е доста изгодно човек да си купи имот, да си построи жилище. За съжаление доста често се правят компромиси в името на една или друга фирма. Последствията са видни за всички – лошо строителство, неспазване на сроковете, използване на некачествени материали и др..

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close