ОбществоРегионални

120 съставени акта през 2021 г. отчетоха от Държавното горско стопанство в Самоков

Самоков 365

Общо 434 акта за установени административни нарушения са съставили горските и ловни стражари в 38-те териториални поделения на ЮЗДП от началото на годината до средата на декември. Основната част от нарушенията – 424 са по Закона за горите и 10 – по Закона за лова и опазване на дивеча. С най-голям брой съставени актове са „ДГС Самоков“ – 120 бр. и „ДГС Разлог“ и „ДГС Тетевен“ – с по 39.

Общото количество дървесина, задържана в базите за съхранение, е 998 куб. метра. От тях 543 куб. метра е обла строителна дървесина, 428 куб. м дърва за огрев и 6,6 куб. м фасонирана дървесина. Задържани са също 20 моторни превозни средства, 33 каруци, 19 бензино-моторни триони и 7 бр. други инструменти за дърводобив.

С предприетите мерки през последните години – електронен превозен билет, пластини с индивидуален идентификационен номер, джипиес устройства на автомобилите за транспортиране на дървесина, камери за видеонаблюдение в складовете, се забелязва трайна тенденция за намаляване на посегателствата от горите.

Нарушенията се диференцират в три основни категории. Първата от тях включва незаконни дейности от системни нарушители. Незаконната сеч и транспортирането без превозен билет  са типични за Самоков и районите на Разлог, Ихтиман. В останалите попада промишленият дърводобив от работници на фирми, които извършват сеч на дървета без контролна горска марка, направа на нерегламентирани извозни пътища в подотделите и транспортиране без превозен билет. Също така нарушения от физически лица при снабдяването на населението с дърва.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close