Слайд категория

120 години Профилирана гимназия „Константин Фотинов”

k fotinovС думите „Добре дошли! Започва нашият тържествен концерт”, директорът на Профилирана гимназия „Константин Фотинов” – господин Кирил Славов, посрещна от сцената на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, гости, настоящи и бивши ученици и учители, събрали се да уважат юбилейното събитие. След което, със ставане на крака, по команда на гвардейци от гимназията и под звуците на „Химна на Св. св. Кирил и Методий”, изпълнен от най-малките възпитаници на гимназията, се посрещна българското знаме.

120-годишнината започна авторитетно, преизпълнена с български достойнство и гордост, както подобава на един сериозен и същевременно много задължаващ юбилей.

След приветственото слово на директора на гимназията, в което той отбеляза за своето, нашето и вашето училище, че „Изправено в центъра на града, то е като дъб столетник” , че „Учителят е една огромна прегръдка, в която се събират безброй ученици”, че в гимназията винаги са работили подбрани учители и тя е устояла на всякакви изпитания, дори през военните години. За всички гости на събитието, които са пропуснали тези моменти стана ясно, че през 1974 година с указ на Министерството, ПГ „Константин Фотинов” е удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий”, че към момента има 21 паралелки с 520 ученици, които имат големи успехи в различни сфери на науката, изкуството, спорта. Също така нашата гимназия, в съревнование с 1082 училища, се нарежда на второ място по успех в страната, с общ успех 5,17. Тази година театралният състав към нея, с ръководители г-жа Митева и г-жа Попова, завоюва I-во място на театрален фестивал „Завесата се вдига по немски”. Своето слово Кирил Славов завърши с благодарност към проф. Анелия Клисарова – Министерство на образованието и към спонсорите.

И като в подкрепа на думите и фактите, изнесени в словото на своя директор, настоящите, а и някои от бившите, възпитаници на образователната институция показаха от сцената, че се интересуват и им се отдават не само научките, изучаващи се в училище, но и творчеството в най-различни насоки. Водещи на събитието бяха Христиана Видинова и Мариян Гребенчански. Песни, танци и скечове, в изпълнение на талантливите деца се разляха из сцената. Дейвид Мембе със самочувствието на големите пианисти и чара на страхотен младеж изсвири няколко мелодии на пианото. Скеч в две части, озаглавен „Минало и настояще” представиха Вероника Георгиева, Николай Войнов и Любен Михайлов. Ансамбълът за народни танци към гимназията се представи с „На мегдана”. Габриела Даганова, от випуска 2013, изпълни две песни, като на първата зад нея се заигра и едно хубаво българско хоро. Надя Миткова и Ваня Делибашева изпълниха „Светът е за двама” и песен за Самоков. Мажоретен състав „Самоков” с художествен ръководител Теменужка Янкова, също възпитаник, а и бивш преподавател в ПГ „Константин Фотинов”, повдигна съвсем настроението. Алек и Божидара изпълниха под музикалния съпровод на китарите си песента „Клетва”, а всички зрелостници от випуск 2014 и техните преподаватели бяха поканени на сцената.

Госпожа Годинякова, която в същия ден празнуваше и своя рожден ден, бе поканена на сцената и зарадвана с поздравление, мили думи и голям букет цветя от водещата и учениците си.

Различните випуски си припомниха любимото училище и ученическите години. Приветствено слово прочете кметът на Общината, също възпитаник на гимназията, като преди прочита самият той изтъкна, че най-хубавите му спомени са оттам и връчи букет цветя на директора и плакет. Господин Андреев – старши експерт за Софийска област от Министерството на образованието и науката, също почете празника със слово, в което отбеляза, че това честване е „Тържествона неугасналия стремеж към знанието.”. В словото си Лъчезар Борисов, випуск ’97, не пропусна да спомене „посланията, свързани с всички човешки добродетели” и да връчи на директора поздравителен адрес от Министерството на икономиката. Випуск ’81 бе представен от народния представител Ирена Коцева, която не само прочете приветствено слово, но и поднесе подарък – „История славянобългарска”. Геогри Мутафчийски, също възпитаник на гимназията, не се бе подготвил с писано слово, но това не му попречи да направи едно емоционално изказване. Поздравителен адрес от името на самоковските училища прочете Г. Панев и поднесе на Кирил Славов подарък – фотоапарат, който малко след това, на коктейла, намери своето място в честването. Приветствено слово бе прочетено и от Латинка Щъркелова.

От педагогическия съвет на училището бяха връчени почетни грамоти на изявените ученици. Калин Димитров – 3-то място на Национална олимпиада по география и икономика. Десислава Веселинова – участник в Национална олимпиада по немски език. Яна Спасова – участник в олимпиада по математическа лингвистика. Виктория Димитрова – участник в Национална олимпиада по философия. Николай Лазаров – участник в Национална олимпиада по математика. Участниците от театралния състав за постиженията на фестивала „Завесата се вдига по немски” и Николай Войнов за наградата за главна мъжка роля.

Бяха връчени грамоти и от Регионален инспекторат – София за отлично представяне на олимпиади на Яна Спасова, Калин Димитров и Николай Лазаров.

На всички гости, излезли на сцената бе подарена по една червена роза, а след концерта тържественото честване продължи с коктейл в ПГ „Константин Фотинов”. Коктейлът бе уважен от всички гости, учители, бивши възпитаници на гимназията и тазгодишните абитуриенти. Много снимки, срещи, смях, приятни емоции, спомени, изпълниха сградата по време на коктейла. И, разбира се, на рожден ден, като на рожден ден, наред с всичко бе разрязана и чудесна торта с изображението на ПГ „Константин Фотинов”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close