РегионалниСамоков

12 новозаразени в Самоков

Анна Манова

12 са положителните тестове за община Самоков през изминалото денонощие. От тях 4 са настанени в болница, останалите са на домашно лечение.

Така общия брой на активните случаи към момента е 133. 85 от тях са на домашно лечение. Общо излекувани за периода от началото на извънредното положение е 20, един е от последното денонощие.Това сочи сухата статистика от РЗИ София област. Която освен това показва, че за София област като данни от общия брой заразени по-големият процент през повечето време е за територията на Община Самоков.

Междувременно затегнатите мерки в ромската махала в града бяха удължени с още седем дни, което означава че ще продължат до следващия четвъртък. Както подчерта началникът на РУ – Самоков инспектор Васил Попов четири екипа на жандармерията и местните служители на реда следят карантинираните по няколко пъти на ден. През последните дни са съставени 71 акта за нарушаване на мерките, а общият брой на глобените от началото на извънредното положение е 605.

Освен това през последните седмици се оформиха локални огнища в самоковските села Поповяне, Говедарци и Доспей. От Националното външно оценява заразени са директори и квестори. Затворен е и филиалът на ДГ “Звънче” – “8 март”, като се очакват резултатите на направените тестове. Двама служители от Съда също са под карантина. Затворени бяха няколко хранителни магазини на един същи собственик, поради заразяване на семейството.

На срещата този вторник на Общинския кризисен щаб бяха коментирани по-строг контрол и затягане на мерките. А здравният инспектор на РЗИ Георги Николчов пое ангажимент да бъдат проверявани дали в търговските обекти, ресторанти и кафенета се носят лични предпазни средства. Стана ясно, също че в МБАЛ – Самоков няма да има ковид отделени. До тук само последното твърдение се изпълнява.  Въпреки че пред “Самоков 365” началникът на РЗИ д-р Златанов подчерта, че капацитетът на инфекциозните отделения в столичните болници е запълнен и трябва да се мислят други варианти.

Масовите събирания все още не са разрешени напълно. Но въпреки това предстоят балове и сватби от под над 300 души. Местният щаб призовава за проявяване на самосъзнание, но май само с призиви няма да стане. Резултатите от тези масови веселия ще станат ясни след седмица.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close