РегионалниСамоковСпорт

12-годишната Вики Крушарска ще представя България в Националния  отбор по аеробна гимнастика

„Самоков 365“

Виктория Крушарска е един от най-талантливите и упорити състезатели по аеробна гимнастика в България. Родена е на 22.01.2010 г. Занимава се с този спорт от 4-годишна възраст. Първото й състезание е през 2015 г. във възрастова група 5-6 г. / на 5 г./, където завоюва златен медал. През 2015-2016 г. Вики е носител на 6 златни медала и има основен принос за първото място на самоковския отбор 5-6 г. на Коледен фестивал на гимнастиката през 2015-2016 г., където две поредни години печелим отборната надпревара.

През 2017 г. Виктория започва да се състезава в официалните за Съюза по аеробика България категории във възрастова група 7-8 г. На второто си състезание печели бронзов медал в категория индивидуално момичета и от тогава няма състезание без медал и финал. През 2018 г. Вики става двукратна държавна шампионка в категория „индивидуално момичета”. В края на 2018 г. започва и нейната серия от класирания на състезания, от които се завръща с по три медала.

През 2019 г. Вики се качва във възрастова група 9-11 г., където се позволяват и състезания на международни турнири. На първия си Международен турнир в Словакия, при конкуренция от 81 съчетания от над 30 нации, Вики се класира трета и се завърна с бронзов медал, а малко по-късно през годината стана и републиканска шампионка на България. В следващите няколко турнира, до средата на годината, тя успя да спечели още пет медала, сред които и безапелационната й победа, съпроводена със златен медал на „родна земя” на Националния турнир по аеробна гимнастика „Купа Самоков”. За разнообразие участва и в аеробик фест, от който също се завърна с бронзово отличие. През втората половина на годината, Вики постави и своеобразен рекорд за България като стана първата българска състезателка на възраст 9 и 11 г., която получи оценка 18.000. Това се случи на международен турнир „Пловдив къп”, на който остана четвърта, според съдийските решения, но с равни оценки с първите три момичета и с най-добро класиране сред българските си връстнички. На последните две участия за годината, Вики завоюва общо четири медала – два сребърни и един бронзов на държавно отборно първенство, и златен медал на Коледния фестивал на гимнастиката.

Въпреки пандемията през 2020 г., Вики успя да се подготви блестящо и заедно със съотборничките си участва на два турнира в края на годината, от които завоюва общо 6 медала. Три от тези постижения са от Международен турнир „Plovdiv cup”, където се класира на второ място в индивидуалната надпревара, на трето място в категория „тройки” и трето място с „група”. Победите й не спряха и през 2021 г. На първото за годината състезание, през месец април, Вики отново се завърна с три медала – два сребърни и един бронзов. До края на календарната година завоюва още 2 медала в индивидуалните турнири и 4 финала с груповите си категории.

В резултат на безспирното си израстване като спортист и състезател, тя бе повикана да вземе участие в селекцията за Национален отбор за юноши и девойки младша възраст, където й предстои да дебютира. В борба с най-добрите българки между 12 и 14 г., тя заслужи място в категория тройки заедно с две пловдивски състезател. Тепърва предстои и изборът на индивидуална състезателка, която ще представя България на световното първенство в Португалия през месец юни 2022 г. Пожелаваме успех на Вики и още много призови класирания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close