Долна БаняРегионални

110 години храм „Успение на Пресвета Богородица” в Марица

Любомир Кузев

Жителите на самоковското село Марица тържествено отбелязаха 110- годишнината от освещаването на новия енорийски храм  “Успение на Пресвета Богородица”.
Празничният звън на църковните камбани от ранни зори поканиха десетките миряни на тържествената света литургия и последвалия водосвет за здраве и благополучие, отслужени от иерей Станислав Иванов от столичния храм “Света Петка”.
За юбилея на местната църква в двора на светата обител бе приготвен и голям 500 кг курбан в шест казана от царския готвач Стефан Величков, който от 24 години работи в кухнята на двореца “Царска Бистрица” в курорта Боровец. Негов помощник-огняр пък бе Васил Петров, а за нарязването на месото от петте овце, дарени от благочестиви местни християни, както и за зеленчуците и подправките се погрижиха десетки мъже и жени от селото.
След като бе осветен в ранния следобед празничният Богородичен курбан от отец Станислав той бе грижливо раздаден на местните хора и техните гости за здраве и благоденствие в семействата им.
На празничната църковна служба и курбана присъства и кметицата на селото Теменужка Димитрова, която се поръси със светена вода за здраве и се помоли пред иконата на Успението на Божията Майка. Голяма е заслугата за организирането на юбилейното църковно тържество и за вкусния курбан-чорба на Мария Бранкова и Стойчо Стоянов, както и на Ирина Куртева, която специално за празника бе омесила вкусна погача.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close