Местен бизнес

11 нови надзиратели ще охраняват общинските гори

-Г-н Димитров,какво се случва с прословутите промени в Закона за горите?

-Готвените промени, които все още не са гледани на 2-ро четене касаят главно писти, сервитути и други. Направени са и доста предложения в тази връзка. Едно от тях е такива съоръжения да се изграждат без да се налага промяна на предназначението на земите.

-Вас тезинововъведения засягат ли ви по някакъв начин?

-Конкретно нас,от Общинско лесничейство, не ни засягат много. Евентуално ако почнат се изграждат нови писти на Боровец.

-По отношение на охраната?

-Година и половина след приемането на закона все още не са излезли подзаконовите нормативни документи. Няма образци за служебните карти,с които горските да се легитимират като такива, образци на наказателни постановления(актове )и т.н. По тази причина все още неe решен и въпросът с надзирателите. При  констатирано нарушение сме длъжни да извикаме Полиция,колеги от Държавното лесничейство. Вече са назначени наши хора, които да охраняват, но нямат право да санкционират.Надявам се в близките 1-2 месеца този въпрос да бъде решен.

-Колко са като брой тези лица?

Новите горски надзиратели са 11, разпределени в 3 участъка –Радуил,Самоков и Боровец.В никакъв случай не смятам,че са достатъчно,тъй като районът е доста сложен за охраняване. Особено проблемна е крайградската зона.

-На кои други места срещате затруднения?

-Особено проблемна е крайградската зона. Трудности срещаме и в други райони –от набези за дърва и нарушения,направени през зимния сезон. От влизането на закона в сила до излизането на наредбата за охраняването на горските територии имаше един период на безвремие. Появиха се някои нарушения, които успяхме да овладеем на по-късен етап.Имаше и две действащи КПП-та, които бяха закрити от Регионалната дирекция по горите-при Драгошиново и на Ихтиманския път. Сега на практика няма действащи КПП-та, тъй като пропусквателният пункт на разклона за село Бели Искър също беше закрит.

-Предприемате ли стъпки за възстановяване на унищожените горски територии?

-В „Ридо” даже тази пролет се залесиха 5 дка.Предстои това да бъде направено в Горни Окол и Самоков(м.”Дъбова глава”). Спечелихме проект , с който кандидствахме пред фонд за възстановяване на унищожените площи. Залесяването ще завърши  през пролетта на 2013 г.Със самия проект е кандидатствано пред фонд „Земеделие”.Предстои провеждането на обществена поръчка за изпълнител на проекта,който е по линия на фонд”Земеделие” и е на стойност 62 000 лв.

-За възстановяване на горските пътища мислите ли?

-След зимния сезон и пролетните валежи горските пътища са в доста тежко състояние. Принос за това имат промишлената дейност и дърводобива. Особено тревожна е ситуацията в землищата на Радуил,Белчин(м.”Белчаница”), местността Бялата поляна и Боровец.

-Трябва ли да има повече прозрачностза работата по селата?

-Разбира се, кметовете трябва да знаят кои фирми работят на съответната територия и да се налагат санкции на недобросъвестните ползватели. Най-малкото може да не се възстановят средствата за участие в търговете,тъй като те имат внесени гаранции до завършване на обектите.

-Общинско лесничейство разполага и с разсадник,какви действия предприемате в него?

-Извършена е пролетна резитба на плантациите, растителна защита и наторяване. Отглеждаме арония, американска боровинка, горско- дървесни и декоративни видове, предназначени за озеленяване на училища и детски градини.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close