КултураРегионалниСамоковСъбития

107 години памет за битката и загиналите при Булаир

„Самоков 365“

Днес /7 февруари/ в подножието на най-монументалния войнишки паметник в България отбелязваме 107 години от битката при Булаир. Тя се е състояла на 8 февруари 1913 година по време на Балканската война.

Началото на честването бе дадено в 11:30 часа от западния вход на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, както е повелявала преди традицията. Водещ на събитието бе Ралица Стоянова. Мразовитото време не отказа организатори и присъстващи да склонят глави пред героите, дали живота си в битката при Булаир. От общо 2000 мобилизирани от Самоковска община, 1019 оставят костите си на бойното поле. За самоковци Булаир, Сливница и Криволак  не са просто географски понятия. Над 300 фамилии от нашия край са дали свидни жертви, само в битката при Булаир са загинали 261 души. Самоков е единственият град, в който в знак на уважение към загиналите е издигната читалищна сграда, подписана от името на признателното потомство. 107 години по-късно свеждаме глава пред тяхната памет и имената записани завинаги на стелите.

Наред с гвардейския оркестър и при цялата тържественост на събитието присъстваше й знамето светиня, което се съхранява в Историческия музей в града и по традиция се изнася на тази дата. С решение на общото събрание на културната институция 8 февруари е обявен за официален празник на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“.

Приветствия към събралите се официални гости, ученици от всички самоковски училища и самоковци направиха кметът Владимир Георгиев, председателят на културната институция Стоян Пашов и архиерейският наместник Отец Михаил.

Официални лица, уважили събитието са народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете, общинските съветници и духовни лица.

Пред четирите паметни стели бяха поднесени венци под звуците на духовата музика от гвардейския оркестър. Последва едноминутно мълчание, след което във въздуха отекнаха гърмежи от страна на местните хайдути от КЛИО „Чакър войвода”.

На финала на тържествената церемония гражданите поднесоха цветя. Празничното честване приключи с покана за концерта по повод петата годишнина на ФТА „Самоков“ по ръководството на Борислав Искрев в 19:00 часа тази вечер.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close