ОбществоРегионални

1000 човека чакат дърва от Общинското лесничейство

Анелия Балабанова

На последното си за 2018 г. заседание общинските съветници утвърдиха изготвения годишен план за 2019 г. за ползване на дървесина от общински горски територии. Веднага след като решението влезе в сила започнаха и записванията от отговарящи на определените критерии правоимащи лица. „Още в първите няколко дни минаха хората” – обяви управителят на Общинското лесничейство инж. Владимир Малинов.

Близо 1000 човека са заявили желание да се сдобият с дърва от Общинското лесничейство за следващия отоплителен сезон. Всяка година броят им се увеличава” – коментира още Владимир Малинов. Като потвърждение на казаното предоставя и данните от минали години. 250 човека са били записани през 2016, почти двойно – 644 са се увеличили през 2017 като през 2018 достигат 935. За сравнение през 2012 г. желаещите да се сдобият с дърва на сравнително по-ниски цени от гори, собственост на Община Самоков и стопанисвани Общинското лесничейство са били 155 и 187 човека през 2013 г. 935 имена фигурират в списъка за 2019 г. В срок от 1 март до 20 декември 2019 г. те трябва да получат заявените количества дърва – общо 8 хил. м3.

Като вид съпоставка Вл. Малинов дава за пример Община Ихтиман, която е със сходна горска територия с тази на Самоков. Там годишно се добиват около 4 хил. м3. Списъкът в Общинското лесничейство на Самоков е изготвен съгласно реда на записване. Важно е да се знае, че ако някой по някаква причина си пропусне реда, го губи. „Миналата година се справихме в срок и закарахме дърва на абсолютно всички, заявили желание”  – заяви директорът. Очакванията са и през 2019 г. да бъде така. Дървата, които се доставят са на цена от 55 лв. м3 като транспортът се заплаща допълнително. Има доста желаещи да получат дърва на цени сравнително по-ниски от пазарните, но и определен лимит, който в даден момент се изчерпва.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close