ОбществоРегионални

100 литра вкусна бобена чорба приготвиха и раздадоха на Илинден в Марица

Любомир Кузев

С тържествена света Литургия в църквата “Успение на Пресвета Богородица”, отслужена от местния свещеник отец Емил Дамянов, започна петъчният ден за жителите и гостите на самоковското село Марица, когато почитаме паметта на свети пророк Илия и големия християнски и народен празник Илинден.

Около обяд стотици миряни се изкачиха до възстановеният преди четири години от местните благочестиви християни нов параклис в чест на Светеца и присъстваха на празничният водосвет и освещаването на специално приготвения 100 литров курбан вкусна боб чорба. За неговото приготвяне и тази година се погрижиха готвачките Виолета Арангелова и Йорданка Христова, както и техният помощник Димитър Георгиев с подкрепата на кметицата на селото Теменужка Димитрова.

След като запалиха свещ за здраве и се поклониха пред иконата на свети пророк Илия миряните се поръсиха със светена вода и хапнаха по паничка от вкусната бобена манджа и по парче от погачите. Паметен бе този ден за двамата братя Георги и Димитър Спасови Георгиеви от селото, които са си направили тук снимка двамата, когато са били едва на три годинки пред стария параклис, а в празничния ден те си направиха паметна снимка заедно със снахата Радка и внучката Гергана.

Празничното настроение в петъчният ден в самоковското село Марица отново се върна в местната църква, където отец Емил Дамянов извърши Христово кръщение на 8-месечния Илиян, когато отбелязва и своят първи имен ден. Негова кръщелница бе Кристин Петрова Иванова, а малкият Илиян е вторият син на семейство Гергана и Георги Михайлови.Илиян Георгиев Михайлов е четвъртият внук на местния бизнесмен Венцислав Михайлов, който в празничният ден закупи и дари 500 кг юница за съботния голям курбан и събор в самоковското село Марица.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close