ОбществоРегионални

100 деца започват шестия сезон на „Научи се да караш ски“ в Боровец

Самоков 365

100 деца от първи до четвърти клас от Община Самоков ще направят първите си стъпки в ските на Боровец по програмата „Научи се да караш ски“ днес. Момчетата и момичетата ще преминат 4-дневно обучение, като заниманията ще се водят от най-опитните инструктори от ски и сноуборд училище „Бороспорт“.Инициативата е на Българската федерация ски, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, науката и младежта, и се осъществява в първия планински курорт на Балканите за шеста поредна година. „Бороспорт“ предоставя на децата екипировка, карта за съоръженията, ски инструктори и обяд.

Момчетата и момичетата от ОУ „Кирил и Методий“ и от ОУ „Авксентий Велешки“ ще се докоснат до магията на снежните спортове, а може би сред тях ще бъде и бъдещият Петър Попангелов. Малките скиори ще участват и в състезание, като първите се класират за финалната надпревара по програмата на писта „Иглика“. Ски инструкторите от „Бороспорт“ очакват заниманията с нетърпение, защото познават учениците от Самоков и знаят, че точно те ще продължат спортната слава на града.

„Научи се да караш ски“ дава възможност на всички момчета и момичета да научат азбуката на ските. Програмата включва и ученици от домове за деца, лишени от родителски грижи. По този начин тя помага за интеграцията на децата в неравностойно положение и за преодоляване на изолацията им. В десетгодишната си история тя обхвана 30 000 ученици от 1 до 4 клас, като започна със занимания в четирите основни ски центъра на България: София, Боровец, Банско и Пампорово. По-късно стигна и до други региони като Пловдив, Осогово и Беклемето. През 2018 година „Научи се да караш ски“ се осъществява със съдействието на регионалните инспекторати на образованието, с подкрепата на Мтел, Макс спорт и фирма VISTA AWT.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close