Самоков

100-годишният Христо Мазнев гостува в Общината

Общинското ръководство поздрави 100-годишния Христо Мазнев по повод вековния юбилей. Ветеранът-фронтовак навърши достолепната възраст в събота, 7 октомври.

В присъствието на кмета Георгиев и председателят на ОбС Силвия Стойчева, рожденикът разкри своята рецепта за здраве и дълголетие. „Чувствам се добре, само слухът ми е намалял. Умерен съм във всяко едно отношение – не пуша, пия от дъжд на вятър по една бира, повече не. Навремето работех във „Винпром” и обичах всеки обед да пийвам по една бира, но никога не съм прекалявал” – сподели бай Христо. Разказа и подробности за своя трудов път. В голямата си част той е преминал в Самоков. Работил е в Поморие, София. Бил е и служител на Общината, 20 години като главен счетоводител по линия на просветата. Има дъщеря и син. „Всички да са живи и здрави, да ме надживеят – пожела той по повод вековния юбилей. „Това е голям празник, защото нямаме много столетници. Много ни е драго, че дойде на крак тук да ни видиш” – коментира на свой ред кметът Вл. Георгиев.

Христо Мазнев е участник в Първа българска армия. Не крие съжалението си, че броят на участниците във войните намалява с всеки изминал ден. „Бяхме 1360 души като се основа Общинската организация на ветераните от Втората световна война, сега сме останали 20” – съобщи с болка и тревога юбилярят. Тези хора са живата история и колкото да са те като брой, носят спомена за един достойно изживян живот. С разкази от миналото приключи първото посещение на Христо Мазнев в кметския кабинет. По този начин отново беше спазена традицията да се отдава заслужена почит и уважение на самоковци, достигнали тази завидна възраст.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close