Регионални

10 отбора от ПТГ „Никола Вапцаров” се състезаваха на тема опазването на пчелите

„Самоков 365”

ja2За шеста поредна година ПТГ „Никола Вапцаров” става част от Световната седмица на предприемачеството /14-20 ноември/. Тя се отбелязва като участие на учениците от направление „Икономика” в иновационен лагер, разделени на отбори. Основната цел на събитието е да вдъхновява младите хора да прегърнат иновациите, да раздвижат въображението си и да събудят творческия си подход. Иновационният лагер се провежда по формат на Джуниър Ачийвмънт България като част от серия инициативи на организацията в рамките на Световната седмица на образованието. В него участие взимат млади хора между 15-19 години, разделени на отбори. Състезанието се проведе на 16 ноември в една от залите на училището.

„По този начин учениците показват всички свои умения, придобити по време на курса на обучение по теория и практика. Развиват се компетенции и качества, стъпки по пътя към успеха. Тази година 120 наши възпитаници взеха участваха в състезанието на идеи”, с тези думи преподавателят и координатор на проекта Биляна Стамова откри събитието. Редом с нея в организацията беше и още един координатор  – Цветелина Николова – също преподавател в училището. Тази година Стамова и Николова бяха поканили хора от различни сфери на обществения живот в качеството им на ментори на десетте новосформирани работни екипи. В тази роля успешно се вписаха – Надя Генчева, занимаваща се със собствен бизнес, журналистите Анна Манова и Делян Василев, бившите учителки от училището Даниела Стоилкова и Миглена Станева, не на последно място и Снежана Кашъмова – бивша ученичка, участничка и работила успешно по програмите на Джуниър Ачийвмънт. А казусът, върху който трябваше да разсъждават учениците, беше проблемът с изчезването на пчелите. В продължение на 4 часа младите предприемачи трябваше да търсят пътища за решаването на този глобален проблем, подплатено с иновационни идеи. А след това да направят подходяща презентация и аргументация на предложената идея. Жури в състав – гл. експерт от Министерство на образованието Силвия Кънчева, старши експерт в РУО Виргиния Йорданова, кметът Владимир Георгиев, Георги Янакиев – младши, Надя Генчева и Делян Василев имаха нелеката задача да оценят най-добре разработилите и представили своята иновативна идея.

Въображението на отборите се беше развихрило – от създаването на специален спрей, през чипове за следене на популацията на пчелите, създаване на специална ферма, записването на пчелите като защитен вид в „Червената книга”, портативни кошери и дори закон за санкции.

Първите места обаче бяха само три и то за най-добрите. Първо място взе отбор номер 10 – Bee saver, чиято идея беше създаването на екосъобразни кошери, малки по размер, като на покривната конструкция се намира мини градина. Отбор „Феникс”, който беше под номер 6, спечели журито със създаването на ферма за пчели BeeLive. Третото място грабна отбор 1 – „Живите работещи пчелички”, които предложиха часът на класния да бъде обърнат към спасяването на пчелите като се създаде и такъв нов клуб към училището. Първенците получиха купи за участието си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close