ОбществоРегионалниСамоков

10 години ще отбележи Националният фестивал на старата градска песен в Самоков


Зоя Станкова


„Аз песен от сърце ти посветих,
с нея да останеш вечен.
Повярвай ми, аз пак те преоткрих,
Самоков тъй близък и далечен“

Тази особена сграда, в сърцето на града, с берелефи и скулптури. Този натурален бял карарски мрамор, който тежи като медал с имената, завещани ни след войните, окичен по стените на външната фасада. Този дом-паметник, наречен „Свети Седмочисленици“, а по-късно „Отец Паисий“. Пулсът на културата и емoциите на творчеството в град Самоков, вече над 160 години…

2011 година бележи началото на два Национални фестивала, които се провеждат ежегодно в Читалище-паметник „Отец Паисий-1859“, което е и организатор на събитията – фестивал на старата градска песен и фестивал на любителските театри „Театър без граници“.

Творческият живот е една звучна мелодия, на чието петолиние се изписват хората до нотите, годините, събитията, певческите колективи.

„Модерното“ от „едно време“ днес вече е „овехтяло“ – хоровото дело не е толкова актуално, руските романси, които са били доста популярни в отминалите години, старите градски песни и шлагери, възрожденските и художествените песни от градския фолклор… И все, в забързаното и механично време, изпълнено с високи технологии, този музикален профил се вписва успешно в дните на хората и днес.

Богато е музикалното и културно минало на музикалната (само)дейност в града. Песента, която от най-стари времена е преплетена в бита на самоковци и „нота по нота“ прекрачва времето с неговите етапи на развитие, адаптиране и усъвършенстване, промени и трудности.

Някога се е пеело по сборове и седенки, по годежи и сватби, на празник и в делник, на лонджите (сбирките на отделните еснафи), на хорото, на масата. Днес песента в нейната най-чиста, „изворна“ форма, сякаш е намерила своя постоянен адрес именно в читалищата, защото в тях тя остава неподправена, звучна, сърдечна.

Националният фестивал на старата градска песен, освен че е едно от най-ярките събития в културния живот на Община Самоков, е събитие с памет, събитие с мисъл и с мисия – да съхрани богатството на този музикален жанр, сякаш доста пренебрегнат на фона на „модерното“ звучене.

2022 година е юбилейна за събитието! Годината, в която фестивалът ще се проведе за 10-ти път!

През изминалите години различни певчески колективи и индивидуални изпълнители от цялата страна са били сред участниците в конкурсната програма.

Според регламента фестивалът е с конкурсен характер. Изпълненията се оценяват от компетентно жури в две категории – съпровод на живо и съпровод на синбек. Присъждат се награди за първо, второ и трето място за групи и индивидуални изпълнители, награда за авторска песен в стила на старата градска песен и за най-добро изпълнение на шлагер. Най-добре представилите се участници биват включени в гала концерт в края на втория фестивален ден.

Да си припомним началото. На първото издание на фестивала, през 2011 година, в конкурсната програма вземат участие 28 творчески колектива и индивидуални изпълнители.

Вокална група „Георги Шаранков“ при НЧ „Виделина-1862“, с художествен ръководител Карамфила Григорова, получи награда за най-добро изпълнение на шлагер, голямата награда отиде при квартет „Камбанен звън” от село Одърне (плевенско), приза за млад изпълнител при  вокална група „Акварел” от град Етрополе, наградата за авторска песен в стила на старата градска песен взе ВИГ „Серенада” от град Петрич, а за индивидуален изпълнител бе отличен Добрин Николов от Самоков.

През 2012 година, на второто издание на фестивала, участие вземат 30 колектива.

В журито участват уважавани музиканти и професионалисти, като акад. Валентин Бобевски – главен диригент на мъжкия хор „Гусла”; Иван Янков – хоров диригент; Станислав Почекански – председател на Съюза на музикалните и танцовите дейци; Светослав Лобошки – композитор, музикант и аранжор; Стефан Владимиров – преподавател в Националното музикално училище „Проф. Любомир Пипков”, директор на музикална школа и тоноператор в Българското национално радио; Вели и Величка Чаушев – музиканти,  преподаватели в Националното музикално училище „Любомир Попков” в София; Димчо Тосков – музикант и други.

За отбелязване е, че винаги в журито присъства име на някой музикант от Самоков, което говори, че читалищния колектив, наред с всичко, не губи корените си и не забравя хората, които са поели своя път от родния Самоков или са отдали част от живота и са оставили частица от сърцето си в читалището.

В годините различни музикални формации и индивидуални изпълнители от всяка част на страната са гостували в ранна есен в Самоков за изданията на Националния фестивал на старата градска песен.

Събитието се доказа в годините и се затвърди на музикалната сцена в страната, а най-голямото доказателство са тези десет години, в които прожекторите в началото на октомври са насочени към старата градска и шлагерна песен.

Какво можем да кажем, освен че: „Това е една музика, която е балсам за душата”, както неотдавна, при награждаване на отличените състави, обобщи г-н Почекански.

В десетото юбилейно издание на Национален фестивал на старата градска песен – Самоков 2022 ще вземат участие 34 групи, дуети и индивидуални изпълнители.

Фестивалът ще приключи с излъчване на филмът посветен на 20-годишнината на ВИГ „Лунни лъчи“ и концерт „20 години Лунни лъчи и приятели“ и награждаване на отличилите се групи и изпълнители.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close