Обща категорияОбществоРегионалниСамоковСпорт

10 години офроуд в Самоков – традиция в екстремното каране

Четвъртият кръг от траялния шампионат ще се проведе между 5-7 юли на „Ридо”

Анна Манова

Екстремни преживявания, силни емоции, доза адреналин и бягство от скуката обещават организаторите на траялния шампионат в Самоков, който ще се проведе между 5-7 юли под мотополигон „Ридо”. Тук ще се състои четвъртият кръг от шампионата, който започна в Ямбол и ще приключи в Севлиево.

Тази година е по-специална, защото е юбилейна – 10 години офроуд в Самоков. Историята на любителите на екстремния автомобилен спорт в града започва през 2009 година, когато група ентусиасти решават да организират първото състезание в Самоков. Желаещи да се включат не липсват, събират се около 40 екипажа от цялата страна. Преди това наши състезатели са участвали в други шампионати в страната. Такива в България се провеждат от 2001 година, когато финалът на първото състезание е именно в Самоков. В него има и чуждестранни участници. Може би това е моментът, който по някакъв начин бележи Самоков като място за провеждане на подобни състезания и дори като град – ветеран в тази сфера.

От няколко години в града е сформиран офроуд клуб, в който към момента членуват около 15 души. Настоящият му председател е Димитър Дренски. Той е състезател в различни шампионати, в момента е в ролята на един от главните действащи лица по организирането на траяла в града. А групата на самоковците, които се състезават е най-многобройна и се простира във възрастовия диапазон между 18 и 62 – годишни.  За всички тях това е хоби, а чрез екстремното каране си набавят необходимата им доза адреналин. Освен това се класират и сред първенците. Пример е състезанието във Велинград, което се проведе през април тази година и два от нашите екипажи се класираха на призовите първо и второ място. Интересен факт е, че от общо 40 състезаващи се екипажа, 17 са самоковски.

„Ние сме едно от състезанията с най-много участници. Това е верига Траялен шампионат за България. Ние сме четвъртото състезание тази година. Първото беше Ямбол, след това Лазарово, Русе, Самоков, Павликени, а закриването е в Севлиево. Миналата година имахме най-много участници, тази година очакваме също. Може би ще се включат между 15-20 местни екипажи”, подчерта председателят Дренски.

По думите на Дренски миналата година в надпреварата са участвали около 56 екипажа от цялата страна. Очакванията и тази година са високи. Като в момента текат записвания, а заявилите желание са 50 екипажа. Те ще продължат и на място. Всяка година броят на участниците от Самоков расте, като голяма част от тях предпочитат да карат първо на местно трасе, което да им послужи като трамплин за състезания в други точки на страната.

Състезанието ще започне на 5 юли /петък/ от 19:00 часа с откриване на площад „Захарий Зограф”. Водещата Екатерина Дончева ще представи всички автомобили.

Официалното състезание ще започне на 6 юли /събота/ в 10:00 часа. То ще се проведе на „Ридо”, под мотопистата.

Траялният шампионат включва три класа – стандарт, модифициран и прототип.  В модифицирания клас се включват джипки с  преработки. Прототипът, на който му казват тръбарка /тръбна конструкция/, е сглобяван. Те се състезават на зони. А всяка от тях има между 5-6 врати с различна трудност и трупат точки.

От една година има и отворен клас. „Това е направено за момчета, които не влизат в нито един клас – имат леки преработки, но не достатъчно. Това е най-многобройният клас. Разделен е на хард и софт. Те ще мерят сили на затворено трасе със старт и финал. Карат между ленти, тук определящо е времето и трябва да се внимава с лентите и колчетата”, пояснява Димитър Дренски.

Награждаването ще бъде на 7 юли /неделя/ на арката на мотополигон „Ридо”. Идеята на организаторите е тази година да бъдат стимулирани с награди възможно по-голям брой от участниците. Купите са осигурени от Община Самоков, а останалите награди са от спонсори. Желанието на местния клуб по офроуд е състезанието да става все по-мащабно и с по-голям брой участници.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close