Култура

1 ноември – Ден на народните будители

В първия ден на ноември всички ние отдаваме почит на онези наши предци, дали живота и делата си за една кауза, а именно пробуждането на българското национално самосъзнание и просвещение. В този ден се сещаме с уважение и благодарност към нашите просветители, книжовници, революционери, зографи, и всички останали, дали живота и делата си за едно по-добро бъдеще на своите потомци. Празникът се чества официално от 22 юли 1922 г. с решение на Министерството на народното просвещение. През 1945 г. той е отменен, но през 1992 г. традицията се възстановява след дългото прекъсване. От тогава датата 1 ноември официално се чества като „Ден на народните будители” и е неприсъствена за всички учебни заведения в страната.


 Самоковци, като наследници на едни от най-видните книжовници, учители и зографи, на територията на България, също честват Деня на народните будители по подобаващ начин. На този дата си спомняме имената на първия български печатар Никола Карастоянов, създал в своя дом в Самоков първата Българска печатница и спомогнал за развитието на образованието и разпространението на книжното дело не само на територията на нашия град, а и извън него; Константин Фотинов – създател на първото периодично българско списание „Любословие”; Паисий Хилендарски – автор на История Славянобългарска; Авксентий Велешки – водач на църковно-националната борба през Възраждането; Димитър Хаджииванов Смрикаров – виден самоковски общественик и деец от епохата на българското Възраждане; Захари Икономович Круша – деец на българската просвета, виден учител не само в нашия град, но и в Копривщица и София; Димитър Зограф и Зафари Зограф – едни от най-видните представители на Самоковската художествена школа, прославили името на града ни както из България, така и на Балканите; Захари Хаджигюров – деец и участник в църковните борби; както и много други.

Важно е да се отбележи, че в учебните програми на учениците темата за народните будители е широко застъпена. Благодарение на това учениците още от самото начало на своето образование придобиват знания за живота и делото на тези забележителни българи. В Самоков, освен в училище, децата и учениците научават повече данни и факти за живота на будителите от града в Историческия музей, където всяка година се организира „Седмица на будителите”. С помощта на мултимедийни филми и презентации уредниците в музея представят на учениците интересни лекции, посветени на различни видни самоковци от Възраждането.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close