ОбществоРегионални

Юбилейна изложба „Искрата в багрите” подредиха художниците от школата на Бойко Павлов

Самоков 365

„Искрата в багрите” разкриха Бойко Павлов и неговите ученици в рамките на 10-тата юбилейна изложба, която подредиха на 20-ти септември пред фоайето на Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”.  Десетки любители на изобразителното изкуство и с удоволствие разгледаха сътвореното от малките творци. Така традицията в края на лятото беше спазена за пореден път.

20 от възпитаниците на школата подредиха свои картини, измайсторени през отминалите летни дни и месеци.  Именно това е усиления творчески период за младежите от школата и техния ръководител. В началото на есента пък берат плодовете на своя труд и радват почитателите на изобразителното изкуство, малки и големи.  „Изографисаните платна на Бойко Павлов, изписаните върху камък шедьоври докосват почитатели от над 40 страни по света. Творческата му биография се допълва от десетки изографисани православни храмове” – сподели в обръщението си Марияна Лобутова. Повече от десетилетие ръководителят на школата споделя творчески опит с млади последователи, любители на изобразителното изкуство от Самоков. Подпомага ги в овладяването на различни техники, напътства ги, споделя идеи.  Това ясно личеше и от картините в експозицията.

Сред най-малките участници се наредиха осемгодишните Андрей Истилянов, Димитър Димитров и Полина Илиева. Истински ветеран пък е 15-годишната Радина Огнянова, която отбеляза поредно си участие. Възпитаниците на школата – бивши и настоящи продължават да жънат успех след успех на творческото поле. Примери колкото щеш. Няколко деца има, които са приети в средни и висши училища по изкуствата, а други избрали това за своя професионална реализация. Едни от тях са Росен Струмин и Ангелина Маринкова, изрисували някои от самоковските параклиси.

Техни верни последователи са малките и талантливи художници от школата, които тепърва прохождат на творческото поле. Правят първите си, но все по-уверени стъпки. Бойко Павлов отправи думи на благодарност към своите ученици за проявените труд и старание с пожелание за бъдещи успехи. Към тях се присъедини и кметът Вл. Георгиев, за когото това беше последен работен ден. Всички деца си тръгнаха с подаръци, осигурени от Община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close