РегионалниСамоков

Шеф Манчев разказа за своите „Мечти и кошмари“ в самоковската библиотека

Жанета Димитрова

На 13 декември самоковци се събраха на среща с известния шеф-готвач Иван Манчев в залата на общинска библиотека „Паисий Хилендарски“. Гостуването в Самоков е по случай представянето на първата му самостоятелна книга „Мечти и кошмари“, която е автобиографична и съдържа 61 изпробвани рецепти.  Книгата излезе  на пазара на 1 декември, а официалното й представяне беше само преди дни. В книгата той споделя за своя професионален път като готвач и ресторантьор, за  любовта си към храната и своите „кошмари в кухнята“. „Мечти и кошмари“ е име провокирано от факта, че всеки човек с мечти минава през различни кошмари по пътя към успеха. Манчев сподели, че е дал подзаглавието „Вярвай в себе си“ на своята книга с мисълта, тя да вдъхне кураж на всеки, който се докосне до нея.

Шеф Манчев спечели самоковската публика със своето сладкодумие и интересни житейски истории. Малки и големи с интерес слушаха за неговото детство, работа в чужбина, вдъхновение от храната, опита му като телевизионен водещ и наставник в кулинарни предавания.

„Посланието ми е, че за да успееш, трябва да вярваш в себе си, да минеш през кошмарите и да не се предаваш. Това ме водеше в създаването на тази книга. Добрият кулинар трябва да знае, че храната е философия. Посредством храната, която приготвя, човек изразява себе си. Философията на храната е необятна, но през продуктите, човек може да открие много неща“ сподели Манчев.

Не скри недоволството си от това, че в самоковски ресторант го посрещнали с бланширани картофи и готова лютеница, а също така, че дори има любимо място за хранене в гради ни. Самоковци скоростно го атакуваха с редица кулинарни и лични въпроси. Отличи се въпросът- „Защо в Самоков и Боровец постоянно се търсят готвачи и липсва ли интерес към професията?“, а отговорът не закъсня. „Всяка година в държавата ни завършват безброй деца, учили в 52-те специализира кулинарни училища. 10% от тях се реализират. Инструментът на държавата е, че тя трябва да развие тези деца, затова има дуално обучение, в Швейцария и Германия  то е съвсем различно от нашето. Там обществото се дели на можещи и неможещи, това го правят вече 35 години, а ние още не сме готови. Затова нямаме професионалисти, защото всички влизат с равен старт и излизат – равни. Ето затова  липсват квалифицирани кадри“, изказа възмущението си шеф-готвачът.

На финала на срещата всеки имаше възможността да закупи книгата „Мечти и кошмари“  лично разписана от автора.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close