ОбществоРегионалниСамоков

Читалището в Продановци с песни и танци отпразнува 3 години от създаването си

Анна Манова

„Добре дошли на честването по повод 3 години от създаването на нашето читалище”, с тези думи секретарят на НЧ „Възраждане – 2016” Елица Лобутова  поздрави събралите се малки и големи в салона на културното срещите в село Продановци. Празненството се състоя седмица преди 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

Читалището в Продановци е създадено през май месец 2016 година. То е плод на желанието на няколко местни ентусиасти и родолюбци да възродят просветната дейност в селото като дадат подслон на различни инициативи и припомнят позабравени обичаи. Името „Възраждане” отговаря напълно на неговата мисия. Така вече три години в читалището се провеждат различни събития – коледни работилници, кулинарни изложби, изработване на мартеници, отбелязване на Деня на жената, боядисване на яйца за Великден. Организирани са литературни вечери, възраждат се обичаите Бабинден и Лазаруване. В момента към читалището има танцова и певческа група. Ръководител на танцовия състав е Теменужка Ковачка. Женската певческа група,  създадена през 2018 година, е под ръководството на Аделина Даганова. За кратния си период от съществуване и двата състава са спечелили редица грамоти и награди от различни участия в града и страната. Но най-основното, което се случва като дейност, е обединителната сила на читалището, която събира на едно място най- малките и по-големите, за да прекарват повече време заедно, да споделят, да творят и да се веселят.

За своята празник от ръководството на читалището бяха подготвили пъстра музикална програма с песни и танци. Габриела и Сиана Лобутови поставиха началото с китка от шопски танци. Двете сестри впечатлиха присъстващите със своите изпълнения, а публиката бурно ги аплодира. В празника се включиха и Детската танцова група от село Доспей. Децата показаха колко много хора знаят. Не липсваха и модерни танци, представени от три малки и грациозни момичета. Танцовата и певческата група към НЧ „Възраждане- 2016” също се изявиха с няколко изпълнения. Читалищният салон бе пълен с гости и приятели. А най-малките се радваха на украсата от балони.

„Една многовековна нация като нашата, българската, е способна да оцелее през годините само ако съумее да съхрани духа, ценностите и идеалите си. Без своите морални и духовни опори народът не би могъл да преодолее хилядите перипетии по пътя си и въпреки трудностите да запази себе си. Затова родолюбците открай време създават читалища и се занимават с дейност, съхраняваща традициите и насърчаваща културното развитие”, това каза за финал Елица Лобутова, която бе в ролята на водещ на събитието.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close