ОбществоРегионалниСамоков

Читалището в Марица отбеляза 80-годишнина с пъстра фолклорна програма

„Самоков 365“

На 21 септември  НЧ „Просвета – 1939“ в Марица отбеляза 80-годишен юбилей.  Празникът се състоя в центъра на селото, а неговото начало бе поставено с тържествен водосвет, отслужен от отец Емил.

Гост на юбилейното честване бе пътуващо читалище „Бащино огнище“ и неговият основател и ръководител Ивайло Шопски. Той бе подготвил различни викторини, занимателни игри и награди за децата. Интерес към историческите факти и цялото пътуващо читалище проявиха всички присъстващи на празника. Кметът Теменужка Димитрова поздрави жителите на селото. Приветствия по повод празника отправиха народният представител Валентин Милушев и зам.-кметът Люба Кленова.

Председателят на НЧ „Просвета“ Маргарита Лазарова припомни пред присъстващите значимостта на културното средище, което толкова години е съхранило греещ огъня на просветата. Тя разкри детайли от основаването, развитието и функционирането на читалището като пазител на местните традиции, обичаи и българския фолклор със спецификите на района.

Появата на читалището в самоковското село Марица преди 80 години е плод на будните личности, осъзнаващи значимостта на културата и просветата, и не на последно място нуждата от такова средище. Историята на местното читалище започва да се пише от група ентусиазирани родолюбци. Събрани в сградата на училището /което по това време е на един етаж/ – Георги Сотиров, Асен Кошев, Арангел Митков, Милка Ярославова, Стоимен Захов, Петър Белокапов и Асен Георгиев полагат основите на читалището. Сформират й театрален колектив като първите пиеси, литературни събирания и вечеринки са се провеждали в салона на училището.

Така постепенно читалището навлиза в живота на маричани. То се превръща в притегателен център за будните и жадни за изява хора, които искат да споделят своя талант с останалите. Без специална сцена и декори, със саморъчно направени костюми, те играят с жар и вдъхновение по утра и вечеринки. Така малкият читалищен салон в училището бързо става тесен за всички тези прояви.  Тогава се появява необходимостта от самостоятелна сграда. Много труд и усилия били вложени, събирани са дарения от съселяните, Общината, както и от приходите от театрални пиеси. Така през 1969 година на площада на селото била построена голяма сграда с театрален салон и библиотека. Издигната е с доброволен труд от страна на жителите на селото и за кратък период от време се утвърждава като предпочитано и любимо място, ползващо се с авторитет и събиращо прогресивно мислещите хора от Марица. Съвсем естествено се увеличават членовете и творческите колективи. Създаден е смесен хор, с ръководител Арангел Митков, а малко след него и група за автентичен фолклор.

Откриването на новата сграда става на 23.11.1969 г .Самодейците ознаменуват новата си придобивка с представянето на местния обичай Селска сватба. А представянето на самодейните състави към читалището на различни прегледи и фестивали е съпроводено с множество златни награди, грамоти, дипломи и признания. От 1961 до 1981 година читалищната самодейност е с отлични резултати. През това време секретар на читалището е Мария Христова. Създаден е театрален състав, в който участие взимат над 15 любители. По същото време функционира и състав за художествено слово. Неговите изяви са свързани  предимно със събития ок културния календар на селото и най-вече 8 март.

Най – голяма гордост на читалището е групата за автентичен фолклор, която има златни медали от участията си в Копривщица, както и запис в БНТ. Към читалището за една година е съществувал й вокално- инструментален състав. Към читалищното семейство се числи и танцов състав, съставен от ученици от ОУ „Кирил и Методий” в селото.

В момента в читалище „Просвета-1939” творят Състав за стари градски песни „Рилски звуци”, наброяващ 11 жени, Женска група за изпълнение на обработен фолклор „Веселие”,  Трио за автентичен фолклор „Славей”  и  Танцов състав „Магдалена”. Всички самодейци са активна част от мероприятията от културния календар и събитията в село Марица.

Така читалището в село Марица вече 80 години пази живи традициите.В юбилейния концерт се включиха множество самодейни състави от село Алино, Бели Искър, Широки дол, Радуил, Пчелин, гр. Банкя и гр. Костенец. Участие взеха и домакините на празника – Състав за стари градски песни „Рилски звуци“ и  Женска група за обработен фолклор „Веселие“. Благодарение на всички тези състави се получи един истински празник на самодейното творчество и съхранените български ценности.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close