Общество

Четвъртокласниците от ОУ „Христо Максимов” направиха разходка из миналото и настоящето на Самоков

Aнна Манова

Четвъртокласниците от ОУ „Христо Максимов” направиха една своеобразна разходка из забележителностите на Самоков и околността му, за да покажат, че „Изследването на миналото е вглеждане в настоящето и мост към бъдещето”. Това беше и мотото на занятието. То се състоя на 5 април от 15:30 часа, в една от класните стаи на училището. Това са учениците от клуб „Краезнание”, който се реализира по проект „Твоят час”. Ръководител на клуба е Любомира Тинчева.

Четвъртокласниците бяха разделени на три групи. Като всяка от групите имаше за задача да представи исторически данни и легенди, свързани с емблематични обекти за Самоков, да разкажат за етимологията на имената им, спряха се и на антропологичните характеристики на самоковци в миналото. Учениците се бяха подготвили с интересни факти за самоковите, Голямата чешма и Сарафската къща. Като разказите им бяха подкрепени с ръчно изработени табла, на които бяха сложени снимки на обектите, придружени с кратък текст. На специално подготвена мултимедия г-жа Тинчева, съвместно със своите възпитаници, разказаха исторически данни за останалите значими места в града. Презентацията беше на тема „Самоков през моите очи” и включваше обекти, които те са успели да посетят в рамките на проекта – Бельова църква, Митрополитската църква, „Св. Никола”, Девически манастир „Покров Богородичен”, Долномахаленската църква. Като подчертаха, че именно тези църкви са спомогнали за запазването на християнската вяра в тъмните векове на робството. След това направиха и препратка към мирното съжителство в нашия град между българи, турци и евреи, за което нагледно свидетелство са запазената Байракли джамия и остатъците от намиращата се в непосредствена близост до училището Синагога. Децата се превърнаха в истински краеведи, опознаващи родното си място.

След това последва викторина, чиято основна цел беше да провери знанията на учениците. Разделени на три отбора четвъртокласниците отговаряха на въпроси. Това, че отборите бяха на по точка разстояние едни от други е достатъчно свидетелство за това, че са успели да запомнят почти всички факти. Децата учеха и се забавляваха. На финала г-жа Тинчева обобщи, че бъдеще има само онзи народ, който съхранява и уважава миналото, историята и традицията си.

Клуб „Краезнание” се осъществява по проект „Твоят час”, реализиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close