Слайд категория

Църквата в Боровец стана на 80 години

2Преди 80 години е осветен и положен основият камък на първата и единствена досега дървена църква в страната – тази в курорта Боровец, носеща името на големия християнски празник Преображение Господне. Храмът е построен по идея на известни и влиятелни наши общественици, учени и собственици на вили в бивша Чамкория. Средствата за построяването на рилската света обител са събирани като дарения, в т.ч. и с парична помощ от цар Борис III. Началото на градежа е през далечната 1933 година. Архитектът е от австрийски произход, който сътворил сградата в типичен алпийски стил, което й придава една уникалност, непривична за оsтаналите християнски храмове, но много сполучливо се вписваща в околната рилска природа.

На 23 септември 1934 година Боровешката църква е тържествено осветена от Екзарх Стефан, а в последстве неколкократно обновявана. Преди три години църквата бе основно ремонтирана.

И за тазгодишния свой храмов празник църквата “Преображене Господне” в най-стария наш планински курорт посрещна десетки миряни от Самоков, Долна баня, Костенец и околните селища в района, както и много от работещите в Боровец и гостите на курорта. Всички те запалиха свещ за здраве, целунаха иконата на Светото Преображение Господне и измолиха в молитва по-честити дни. Църковната служба бе украсена от чудесните песнопения на дамския хор при Девическия манастир “Покров на Пресвета Богородица” в Самоков, чиито монахини всъщност обгрижват храма в Боровец.

Тържествена света литургия и водосвет за здраве и благоденствие отслужиха свещеници от Самоковска духовна околия, след което всеки от присъстващите на църковната служба се поръси със светена вода. По традиция свещеникът освети и специално донесените в храма празнични погачи и първото грозде от тазгодишната реколта, от което всеки мирянин вкуси за първи път.

В празничния ден християните бяха посрещнати от 63-годишния клисар Йордан Христов, който вече в продължение на почти четири десетилетия се грижи за красотата и великолепието на Боровешкия храм и със своята лепта от красивите дърворезби придава още по-голяма уникалност на светата обител в рилския курорт.

Днес църквата “Преображене Господне” е ежедневно посещавана от десетките гости на Боровец и е винаги отворена за извършване на църковните ритуали – венчавка и кръщене, както и за тържествената Света литургия, отслужвана на всеки празник.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close