Злободневно

Хубава си, моя горо …

Мария Галчева

Gora6От няколко дни из социалните мрежа засичаме снимки на места, които някога са били гора. Някога тези дървета са били посадени върху голите хълмове, за да обгърнат Самоков като в топло зелено одеяло и да го превърнат в града с уникално красива атмосфера и природа. Казвам това, защото по фотосите много трудно вече може да се видят дървета. Жестокостта, с която са се разправяли с дърветата фрапира откъм две линии – безнаказаност и престъпна небрежност на отговорните.

Само преди около година се направи цял протест, на който се обясняваше общо взето необяснимото – или как законът се прилага така, че посегателствата да се засилят и сега през 2016 година да нищим същата тема. Проявената гражданска реакция беше определена като заяждане на дребно – можете да се уверите в десетките коментари под тези лунни пейзажи.

Докато институциите се разправят без никакъв успех и изглед за справяне със ситуацията, човек, който подава сигнал за варварската сеч на Ридо, откъдето този път имаме снимки на виновните, е гонен със секири от нарушителите.Gora1 (1)

„За последните месеци имам над 30 подадени сигнала, винаги оставам, за да насоча горската стража къде точно съм видял сечта…..и просто си стърча и чакам.“ – пише на стената си  във фейсбук Миро, мишената на гонителите. А отговорните явно чакат да изчезне самият източник на проблема – гората, та да престанем да ги безпокоим, че някой някъде прави нещо нередно. За последните месеци имам над 30 подадени сигнали, винаги оставам за да насоча горската стража къде точно съм видял сечта…
..и просто си стърча и чакам.За последните месеци имам над 30 подадени сигнали, винаги оставам за да насоча горската стража къде точно съм видял сечта…
..и просто си стърча и чакам.За последните месеци имам над 30 подадени сигнали, винаги оставам за да насоча горската стража къде точно съм видял сечта…
..и просто си стърча и чакам.

Как ви се струва това? Може би съвсем нормално за нас, които отдавна оправдаваме ненормалните обществени процеси като нещо в реда на нещата. Същевременно се подават сигнали на телефон 112 и до местното РПУ. Отзвук никакъв. А сме призовавани да реагираме и да сигнализираме за нередности.  Това е като игра на развален телефон. Или по-лощо – игра на пиян морков, човекът, който се мъчи да хване топката-отговор, докато институциите си я прехвърлят над главата му.  Адски тъпо, извинете за сленг израза, но той ни е най-малкият проблем в момента.

Gora1 (2)Ситуацията е повече от трагична – и на Ридо, и в Лаго. И каквото и да се напише, ще е малко за тази откровена гавра не само с гората, но и с търпението на тези, които обичат гората ни и която не я възприемат като преходен ресурс. Само преди месец ви разказвах за мачото, който теглеше дърво с коня си насред булевард „България“. Къде из нормалните и уредени държави сте жиждали подобно нещо – убедена съм, че никъде. Дали мерките срещу сечта са се засилили – едва ли. То звучио като виц. На мен лично не ми е ясно докога ще се толерира откровеното неподчинение на закона и ако не се  получава желаният ефект, защо не се взимат по-радикални мерки. Щото накрая няма да има за какво да ги вземате, да знаете. И няма да стане само с обяснения. Писането на актове и конфискации на инвентар отдавна не работи. И това е ясно за всички – и от двете страни на бариерата.

Въпросът е какво правите вие, институциите, защото очевидно това, което ни съветвате да правим ние като граждани /да подаваме сигнали и т.н./ завършва с гонене със секири по баирите.

Какво правите вие? И кога мислите да го направите?

Вижте хубаво тези снимки – доволни ли сте?

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close