Общество

Христовска, Пашов и КЛИО „Чакър войвода” ще получат почетен знак за Деня на народните будители

Анна Манова

Ежегодно Община Самоков провежда церемония за връчване на отличия по случай 1 ноември – Ден на народните будители. По този начин се отдава заслуженото, на онези личности, които се борят за запазването на традициите, културата и ценностите в нашия град.

Тази година сред отличените с почетен знак „Златен” са Нина Христовска, Стоян Пашов и Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”. А уредникът на Младежки дом – Самоков Латинка Щъркелова ще получи грамота.

Нина Христовска и КЛИО „Чакър войвода” ще бъдат наградени по предложение на кмета  Владимир Георгиев. Христовска е дългогодишен преподавател по история, а в продължение на осем години е директор на Историческия музей в града. Благодарение на нейната дейност днес музеят в Самоков е един от най-интересните в страната. По времето, когато е директор започва и издателска дейност, благодарение на която се отпечатва „Самоковските художници”, „Кметовете на Самоков” и др. През целия си професионален живот тя е била обществено ангажирана и активна в културния живот на Самоков. От своя страна КЛИО „Чакър войвода” е клуб, учреден с основна цел за възстановяването на Чакъровите тържества. Тази година за пети път отбелязахме празника на Чакърова поляна. Освен това Клубът участва активно в исторически възстановки и исторически събития от културния календар на Общината. Третият почетен знак „Златен” ще бъде връчен на Стоян Пашов. Той  е дългогодишен председател  на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” , активен участник и изпълнител в любителски колективи. Познат е за самоковци с изявите си в „Лунни лъчи”, а извън културния живот с работата си в „Самел 90” АД. По предложение на Теменужка Янкова – секретар на културната институция той ще бъде удостоен с почетен знак „Златен” на Общината. Грамота по повод Деня на народните будители ще получи Латинка Щъркелова. Всеки, който я познава едва ли ще отрече нейната всеотдайност и сърцатост в работата с малки и големи. Цели 30 години тя е уредник на Младежки дом – Самоков и част от културния живот на града. В навечерието на 8 март тя получи заслужено отличие от Общината като майка на три деца, а сега и грамота по предложение на ръководителите на клубове и състави при Младежки дом- Самоков.

Церемонията по връчването на отличията ще се проведе на 1 ноември /сряда/ от 18:00 часа в Сарафската къща.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close