Самоков

Хотел „Емали” – визитната картичка на Сапарева баня

Sapareva bania 1Сгушени в подножието на Рила планина, само на един час път с автомобил от София, са много туристически обекти. Попадне ли в Сапарева баня, човек има чувството, че се е озовал в рая на земята. Най-ценното богатство на града са топлите минерални извори. Отвсякъде блика вода. Тук се намира единственият в България и в цяла Европа гейзер – фонтан. Природните богатства, благоприятният климат и местоположение на общината са предпоставка за развитието на балнеолечение, екологичен и селски туризъм. Къщите за гости никнат като гъби и привличат ежедневно посетители. „Емали” е един от добре работещите семейни хотели в района. Собственичката Емилия Зарева е стенограф по образование. Професия, която няма допирни точки с туризма, който приема като свое призвание. С нея си говорим за трудностите, затова кога малкото градче Сапарева баня започна да се превръща в курортен комплекс и само минералната вода ли е причината. Ето какво ни разказа тя:
Г-жо Зарева, нямате нищо общо със Сапарева баня. Какво ви доведе в града?
От 1991 г. се занимавам с туризъм. Имаме хотел в Банкя, който все още работи добре, въпреки кризата. През 2009 г. направихме това хотелче в Сапарева баня. Искам да подчертая, че нямаме нищо общо с града. Когато взехме решение да закупим парцел за строителство, той трябваше да отговаря на три условия – да е близо до София, да има минерална вода и ски писта. Обиколихме много места – около Костенец, Пчелин, Рударци, Панчарево, но там липсваха ски писти. Със Сапарева баня е друго. С Паничище районът се развива, а и новият лифт до езерата предоставя идеални условия за туризъм.
Да стартираш собствен е доста смело решение. Трудни ли бяха първите ви стъпки?
Много трудни. Градът не е познат като туристическа дестинация, както Сандански, Велинград и други райони на страната. Трябваше време, за да се наложим. Успяхме, благодарение на това, че сме работили и преди в тази област и имаме известни познания. Най-трудно ми беше да свикна със слабото търсене през седмицата и силният наплив на туристи през уикенда. Мога да кажа, че и Общината също ни помага. Настанява свои гости тук. Оцениха ни като добър хотел.
Какво предлагате на вашите гости?
Около 45 човека е капацитетът на хотела. Имаме механа и спа-център. Хората идват при нас основно заради минералната вода, която е много лековита. Организираме тържества по различни поводи, екскурзии до Рилския манастир, Овчарски водопад в допълнение с прекрасната гледка към Верила, на която посетителите на хотела могат да се насладят.
В Сапарева баня има туристически обекти на всяка крачка. Конкуренцията притеснява ли ви по някакъв начин?
Напротив. Повечето от хотелите предлагат друг тип услуги, различни от нашите. В Банкя на една улица работим пет хотела. Една птичка пролет не прави. Изключително много разчитам на екипа, който е от доказани професионалисти. Имаме 15 човека персонал като само един е от София, всички останали са местни. Винаги съм мислила, че ще се занимавам с туризъм, но никога извън София. В столицата има 2 млн. потенциални клиенти, а тук трябва да ги доведеш. По някакъв начин успяваме. Опитваме се да обхванем по-голям кръг от хора, да разширим максимално таргет групата. Вече имаме и постоянни посетители.
Ние сме малък семеен хотел и изплащаме инвестиционен кредит. Много хотели като нашия затвориха, продадоха се. В Банско всяка втора сграда е за продан. С други думи опитваме се да правим бизнес в условията на криза. В началото се борехме да оцелеем. Сега вече работим по-спокойно.
Sapareva bania 2Какво се изисква, за да създадеш собствено име и хората да те познават?
На първо място да си обичаш работата. Ние сами сме  дизайнери и на трите семейни хотела. Стартирахме бизнеса си, когато кризата все още не беше почнала. Постепенно започна да идва и признанието. През 2010 г. спечелихме награда за най-добър хотел от организаторите на Европейското първенство по планинско бягане.
За какво мечтаете?
Мечтаем за малко по-голяма хотел. Благодарение на това, че работим добре сме достигнали една постоянна заетост от около 50%. Капацитетът не ни позволява да приемаме групи. На ден имаме по едно-две запитвания, които сме принудени да откажем. В туризма влязоха доста пари. Хора, които не разбират нищо от туризъм направиха 4-5 звездни хотели. В много други области нещата стоят по този начин.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close