Общество

Хореографът Кирил Амбарков:  Отдавам цялата си енергия да отключвам любовта към родното в децата

Анна Манова

 

decataПрез последните няколко години се забелязва нарастваща тенденция все повече и повече хора да се ориентират към българските народни хора. А възрастовата граница бързо се стопява в ритъма на танца. Явно хората имаме нужда да сме в непрекъснат досег към нашето си, самобитното, българското. И освен, че го носим като заложен код в сърцата си имаме и необходимост да предадем на тези след нас, това, което ни изпълва. Това, което ни дава смисъл и ни прави истински българи. Картината става още по-завършена, когато видите малки деца на по 5-6 години, облечени в носии и носещи един особен плам в очите си и желание да разучат различните стъпки.

 

Един от тези пазители на традициите е младият хореограф Кирил Амбарков, един от основателите на фолклорен танцов ансамбъл „Рила”. Самият той завършва хореография в Благоевград. През 2010 година основава заедно със своя колега Борислав Искрев собствена школа, като по стечение на обстоятелствата след няколко години пътят им се разделя.

 

ФТА „Рила” стартира в Дупница, където Амбарков е роден. А през 2015 година се появява нейно продължение в гр. Самоков. От създаването си до днес ФТА „Рила” се простира в Сапарева баня, Бобошево, София, Дупница. Като най-големият детски колектив от любители на народните хора е този в Самоков. А най-голямото желание на хореографа им Кирил Амбарков е да осигури носии за всички малчугани, за да не се налага да ги взимат непрекъснато под наем. Освен това си е стимул за самите деца, както казва самият той.

 

За децата, съставите и любовта към народните танци, един разговор с хореографа на ФТА „Рила” Кирил Амбарков.

 

Здравейте, г-н Амбарков. Разкажете на нашите читатели за себе си – за образованието и професионалния Ви път. Споделете кога и как създадохте ФТА „Рила”?

 

Роден съм в град Дупница и през 2005 година завърших средното си образование – специалност „Електронна техника” в ТМЕТ „Акад. С.П Корольов” с отличен успех. През 2011 година завърших в ЮЗУ „Неофит Рилски” бакалавър „Хореограф- педагог”, а през 2014 година взех магистърската си степен в Пловдив – „Режисьор – хореограф”.

Фолклорен танцов ансамбъл „Рила” е създаден през септември 2010 г. в Дупница. Възниква като любителска група с първа репетиция на 30.09.2010 г. Въпреки кратката си линия на развитие, ансамбъл „Рила” се разпростира на територията на 5 общини – Самоков, Дупница, Сапарева баня, Бобошево и София.

 

Как сформирахте ФТА „Рила”? До колкото си спомням бяхте заедно с Борислав Искрев? Той в момента е хореограф на ФТА „Самоков”. Какво се случи, защо разделихте пътя си?

 

Да, познавам Борислав Искрев добре. Той пряко участва в създаването на ФТА „Рила” гр. Самоков през януари 2015г. Какво се случи? Ще се опитам да бъда кратък. Когато един екип има отговорността да обучава толкова много хора, той трябва да бъде пример за тях. Да застава с професионализъм, задължително с прозрачност в отношенията и с визия за успех. Беше нарушена прозрачността и професионалното поведение, което предрече пътищата ни да се разделят. Но от друга страна, през септември 2015г. г-н Искрев основа ФТА ”Самоков”, на който пожелавам много успехи и поводи за гордост.

 

 Колко групи имате? Къде играете народни танци? Разбрах, че имате голям състав от деца. Разкажете повече.

 

Ансамбъл „Рила” има общо 7 детски колектива, 2 концертни състава и един  представителен състав. В Самоков имаме две детски групи, едната е от деца 5-7 години, в момента са 20, а другата 8-12години, като техният брой е 25. За момента ФТА „Рила – Самоков“ е най-големият детски колектив в Самоков и региона. От около половин година вече имаме утвърден състав и танцьорите се сработват доста добре, което се забелязва и при участията ни. Голямата група спечели I-во място на II-ри Международен фолклорен фестивал „Сапарева баня – 2016г ”. Провеждаме репетиции и с няколко любителски групи в НУ ”Станислав Доспевски” и зала “Арена” в Самоков, като работим с множество училища и читалища в целия регион. Работим с деца от 5 до 18г. възраст.

 

Къде се изявявате? Имате ли награди?

 

За тези 5 години сме посетили по-голяма част от фестивалите и конкурсите в региона. Имаме участия в телевизионни формати. Имаме  няколко първи награди, множество втори и трети места, призове, плакети и грамоти.

 

Само любители ли подготвяте или имате и професионална група?

 

В ансамбал „Рила” са танцували и работили млади момчета и момичета с професионално образувание и опит. По-скоро подготвяме бъдещи професионалисти, като това е част от приоритетите на школата, от която вече има няколко човека, поели професионалния си път.

 

Възпитава ли се любовта към родното в децата?

 

Да, разбира се, че се възпитава. Децата са бъдещето на нашето общество и Родина, те трябва да са нашата първа грижа. Лично за себе си съм решил да отдавам цялата си енергия, знания и сили, за да отключвам любовта към родното в децата и да развивам качествата им. Работата с децата е тази, която ми доставя най-голямо удовлетворение и ме прави истински щастлив. Затова ФТА „Рила”, като школа възпитава и развива любовта към народното ни изкуство във всички форми.

 

Напоследък в града се появиха доста състави, пълни с желание да играят народни танци. На какво се дължи това според Вас?

 

Да, за малък град като Самоков има доста колективи. Всички те работят усърдно за изграждане на цялостната картина и облик на танцовото изкуство в града. Нашият народ е успял във времето да преплете всички ценности и добродетели в музикалното, певческо, танцово и изобразително народно изкуство. Затова е и това неистово желание, защото изкуството и любовта към родното живее във всеки човек.

 

Модерно ли е да се играят хора днес?

 

Много модерни течения и влияние има в днешно време. Те са неизменна част от нашето ежедневие, като го разнообразяват. Но при всички модерни течения, нашето изкуство през вековете е оцеляло, защото има изключително духовна стойност. Това е, което изгражда физическа, музикална и ценностна култура у хората. Затова винаги ще бъде модерно да се танцуват български народни хора и танци.

 

Какво се е променило от времето на нашите баби и дядовци, когато хората са били част от делника и са били изпълнявани на мегдана на селото?

 

Днес живеем в глобално общество, което използва високи технологии в общуването, това ни различава най-вече от нашите предци. Мегданът е бил техният социален живот. Но слава Богу, под различни фактори и влияния сме запазили мегданските веселия, хора и танци, а именно днешните фолклорни фестивали и събори.

 

Вие колко хора знаете?

 

Никога не съм броил хората, които знам. Но знам, че българският фолклор е много богат и едва ли някой би могъл да преброи хората ни.

 

Какво е важно да се направи, че да се стимулират повече деца да се занимават с народни танци?

 

В тази връзка може да се говори много, но по-важни ще бъдат бъдещите ни действия. За да бъдат стимулирани децата, първото стъпало е мотивацията на децата от страна на родителите и ръководителите хореографи. По нататък стимулът идва с участие на концерти и фестивали. За да се изявяват децата на сцена е нужен реквизит,  при нас това са народните носии. Те са още една предпоставка за висока мотивация, за пробуждане на любовта към фолклора у децата, за един цялостен завършек на магията наречена „Български народни танци”.

 

ФТА ”Рила – Самоков” има ли носии? Как се издържа един състав от този тип?

 

За момента не. Нашите състави в Самоков са на самоиздръжка и все още нямаме възможност да си закупим носии. Тук е мястото да благодаря на всички, които ни помагат и ще продължават да го правят, въпреки всичко – спонсори, деятели, общественици. Искам да изкажа огромната си благодарност и уважение към директорката на НУ ”Станислав Доспевски” – г-жа Асенова и на целия колектив на училището за подкрепата, която ни оказват. Освен, че ни отстъпиха физкултурния салон за репетиции, често ни отдават да ползваме за участия във фестивали народните носии на училището. Малката група получава подкрепа за костюми от детските градини: „Звънче”, „Самоково” и „Зорница”, огромна благодарност за г-жа Лухова, г-жа Дренска и г-жа Япракова, това е ценен реквизит, който е трудно да се закупи и още по-трудно да се съхрани през годините.

Надявам се, че занапред ще срещем подкрепата и на институциите в лицето на Община Самоков, както и на местния бизнес, а и на всеки, който милее за българското и за бъдещето на България – нашите деца.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close