КултураОбществоРегионалниСамоков

Хореографите Ралица Стоянова и Борислав Искрев съживяват легендата за Орфей и Евридика на читалищна сцена

Анна Манова

Легендата за Орфей и неговата любима Евридика ще оживее пред погледите на самоковската публика на 3 юни от 19:30 часа на сцената на читалище –паметник „Отец Паисий – 1859”.

Спектакълът „Орфей и Евридика” е танцова драма в три действия. Той е дело на двамата хореографи Ралица Стоянова и Борислав Искрев, които ще влязат в ролята на главните персонажи. Макар двамата творци да се занимават с различни стилове танци те намират обща пресечна точка именно в древната легенда, разказваща за безсмъртната песен на Орфей и неговата чиста любов към Евридика. Стоянова и Искрев успяват да съчетаят в едно традицията на българския фолклор и класическия балет, разказвайки чрез танц една запазила се във времето легенда. Това е легендата за живота, верността и любовта на Орфей – един поетичен и вълнуващ химн за силата на истинското изкуство, тържествуващо със своята нежност и чистота над грубостта и жестокостта на силите на мрака. И не на последно място обръщаща поглед към неговата чиста, но трагична любов към Евридика. Около три месеца отнема подготовката по спектакъла, в който участват над 30 души от балетната школа на Ралица Стоянова и ФТА „Самоков”. Ансамбълът, под ръководството на Борислав Искрев от началото на тази година е част от голямото творческо семейство на читалище – паметник „Отец Паисий”.

Идеята за общо представление между двата читалищни състава се ражда спонтанно, а творческият процес по думите им минава неусетно и много приятно. И за двамата хореографи това е едно ново предизвикателство и възможност да представят нещо различно на самоковската публика. Te споделиха, че това е само началото на съвместните им творчески проекти.

„Легендата за Орфей и Евридика ни докосна като сюжет. Музиката ни провокира да работим точно върху нея. Написахме либретото, сценария и оформихме хореографията, водени от познатата легенда. Преди години с балетната школа направихме „Изворът на белоногата”, където също имаше фолклорен мотив, но сега е по-различно, защото работим с професионалист в областта като Боби”, подчерта Ралица Стоянова, която ще се превъплъти в образа на Евридика.

Спектакълът е посветен на 160 – годишнината на Читалището. Премиерата му ще бъде само с покани. Следващото представление ще бъде на 5 юни /сряда/, входът е свободен.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close