Злободневно

Хората протестират, Бат Сали се кълне!

saliСамоков 365

На 27 октомври /в понеделник/ новите–стари политически муцуни се клеха във вярност към народа и в служба на неговите интереси. Сред тях беше и самоковецът от 10 МИР Александър Методиев – Сали. Докато отвън хората, дошли от Дупница и Кюстендил, протестираха срещу неговото присъствие в парламента, той даде ясно да се разбере, че няма да се откаже от депутатското си място. Сали „изми очите” на ДПС, оправдавайки се, че протестите срещу него са платени и се чувства дискриминиран. „Проблемът е, че циганинът Александър Методиев спря кранчето за купуване на цигански гласове”, каза той пред медиите.

Малко по-рано лидерът на ДПС Лютви Местан застана открито зад самоковския политик и от трибуната на Народното събрание заяви, че той е продукт на системата. Същата тази система, която роди „кадри” като Анна Баракова, Пеевски, Бареков, Четин Казак. Заради натресените турски гласове от чужбина Сали беше избран за депутат не от София област, а от Кюстендил. Което повлече нова вълна от протести, защото хората от Дупница и Кюстендил не го припознават като свои, за разлика от самоковци, които приеха избора му през май 2013 г. без никакви възражения.

„Законът е такъв”, обясни депутатът и добави, че изходът са законови промени и той би ги подкрепил. Въпреки народното недоволство, по всичко изглежда, че той ще си остане депутат с 800 гласа, което още веднъж потвърждава познатата българска поговорка, че „Кучето си лае, а керванът си върви”.

От друга страна същата тази система уж дава възможност за пренареждане на листи и политическа карта, но само на пръв поглед. Защото преференциалните кандидати трябва да отговарят на няколко изисквания – да са платежоспособни, обществено любими, компетентни по всички въпроси и с широк кръг познанства. Първите места в листите не са сигурен билет към депутатския стол. Примери колкото щеш, но най-яркият си остана любимец 15 Момчил Неков. А на местно ниво идентичен е случаят 9/9 с кандидата на ГЕРБ от Ихтиман, който практически измести самоковката Ирена Коцева от сигурното и място в парламента. Породиха се нови феномени- кандидати, намиращи се на задни позиции в БСП да призовават от социалните мрежи да не използват преференциите, а да се гласува за листата като екип, още нещо, което е интересно – оформиха се различни „агитки” в коалиционните партньорства с цел умишлено лансиране на определен мой-твой човек. Това предизвиква вътрешно разцепление и вече избрани кандидати с преференциално гласуване да се откажат от местата си.

В тази връзка изборът на Сали като депутат не е особено изненадващ, предвид кодекса на Мая Манолова, позволяващ и други съмнителни моменти като например неограничения брой наблюдатели, които може да има всяка една партия. Или с други – думи системата не допуска да влиза в нея някой, който не е част от порочността й.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close