Общество

Фондация „Малък Зограф” връчи за пети път своите награди

Анелия Балабанова

За пета поредна година бяха връчени наградите в рамките на Световния конкурс за детска рисунка, организиран от фондация „Малък Зограф” в партньорство с НДФ „13 века България”. Място на събитието беше галерия „Академия” при Националната художествена академия /НХА/. В юбилейното издание се включиха представители на 55 държави, деца от 4 до 18-годишна възраст. „Събитието доказа своята значимост, както в национален, така и в международен мащаб. Интересът към световния конкурс става все по-голям. Тази година към участниците се присъединиха и нови страни – Гърция, Хърватия, Южна Корея, Пакистан, Бирма, Нова Зеландия. Вече имаме участници от повече от 50 страни” – заяви в приветственото си обръщение Пепа Боянова – президент на Фондация „Малък Зограф”.

Жури от български художници и експерти оценяваха картините, изпратени от различни точки на света за участие в конкурса. Негов председател е проф. Анна Бояджиева. „Световният конкурс за детска рисунка на Фондация „Малък Зограф” е вълнуващо събитие, което разкрива таланта на децата от различни части на света. За пета поредна година галерия „Академия” при Националната художествена академия  събира стотиците детски рисунки, изпратени от петте континента на планетата. Експресивност, колорит, нестандартни композиции и различни технически умения пресъздават темата за „Празненство – как приятно и интересно прекарвате празниците с приятели”– коментира проф. Анна Бояджиева – преподавател в НХА и председател на журито. С празниците беше свързана едната тема, по която малките художници имаха възможност да развихрят въображението си. Другата беше по собствен избор.

„За мен няма нещо по-прелестно и по-прекрасно от децата, от тяхната непосредственост и неподправеност” – сподели на свой ред Силва Аврамова – актриса, експерт по вътрешни програми и проекти НДФ „13 века България”. Тя е другият член на журито, заедно със Страхил Ненов – преподавател в катедра „Стенопис” на НХА. Наградени бяха над 150 участници и раздадени различни награди. Доста от тях отидоха при възпитаници на Школа „Захари Зограф” при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” с ръководител Пенка Боянова. Това е поредно признание за малките и талантливи художници, които са лауреати и носители на отличия от различни престижни конкурси у нас и в чужбина. Със сребърни медали се завърнаха Соня  Стойчева /9 г./ и нейната съименничка Соня Бонева /15 г./. Бронзови медали по преценка на журито заслужиха Мария Йонкова /10 г./, Евгени Генчев /11 г./ и Анастасия Вукова /15 г./. Поощрителни призове заслужиха Антон Кирилов /12 г./ и Денис Савов /10 г./. Това са наградените самоковски участници. Имаше още много връчени отличия в присъствието на посланици от няколко държави – Иран, Сърбия, Република Южна Африка, Ливан, Аржентина, Бразилия, Азербайджан и културното аташе на Украйна.

За първи път фондацията награди и три преподавателки, ръководителки на школи по изобразително изкуство. Това са Мая Ананиева от арт школа „Колорит” – Плевен,  Ренина Лекова – ръководител на школа при читалище „Възродена искра” – Казанлък и Татяна Антонова от школа „Приказен свят” – София.

Поздравления поднесоха още зам.ректорът на Академията – доц. Бойка Доневска и Митко Тодоров  – изп. директор на НДФ „13 века България”. „Винаги когато става дума за деца, ние възрастните неволно изпитваме усещане за утрешния ден, за бъдещето. НДФ „13 века България” вече втора година е партньор на инициативата на Фондация „Малък Зограф” и считаме, че това е прекрасно попадение. Да подпомагаш участието на хиляди деца в конкурса от цял свят и тяхното израстване в изобразителните изкуства е шанс и привилегия на всички, които го организират и провеждат” – разказа той преди да връчи наградите от името на НДФ „13 века България”. Такива имаше от името на фондация „Малък Зограф” и Антико.бг. Всички отличени творби са включени в каталога на победителите, който се издава ежегодно. След края на тържествената част организатори и присъстващи си пожелаха до нови срещи следващата година по същото време.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close