ОбществоРегионалниСамоков

Учителката Даниела Ковачка с национална награда за насърчаване на четенето

„Самоков 365”

Преподавателката в ПГ „Константин Фотинов” Даниела Ковачка бе отличена с национална награда „Бисерче вълшебно” за 2019 година. Признанието за старшия учител по История и цивилизация дойде в края на месец май, непосредствено след Деня на славянската писменост и култура. Отличието се присъжда за специален принос в областта за насърчаване и вдъхновяване на четенето и грамотността сред учениците. И също за развитието на българската детско –юношеска литература по света и у нас.

Поканата към преподавателката Ковачка и нейните ученици за участие в „Бисерче вълшебно” идва от страна на екипа на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. А задачата учителят и учениците  заедно да разгледат и направят подбор между нови издания книги, които не са познати на аудиторията. В интересното начинание се включват възпитаниците от 6 и 7 клас. Целта на организаторите е сред книгите да няма познатите герои като Пипи и Ян Бибиян, такива които са част от задължителната програма в училище или са от детството на родителите им. А нови книги, на нови автори, със съвременно звучене – нови бисерчета в литературата.

Отличието „Бисерче вълшебно” се връчва за седма поредна година в партньорство с „Аз чета” и е единствената българска награда за новопубликувани издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор на „Бисерче вълшебно“ е фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Тази години деца между 5 и 16 години избираха измежду 110 заглавия, като най- голям е броят на изданията от български автори. Номинациите бяха  разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения и една категория „Нещотърсачи“ за нехудожествени книги.

Учениците от 6 и 7 клас на ПГ „Константин Фотинов” имаха възможността да се запознаят с нови художествени произведения и да дадат своя глас.

„Много бях развълнувана да получа тази награда. Радвам се, че сме допринесли с учениците за конкурса. Децата се запознаха с нови заглавия и автори. Участвах  и миналата година, но ето, че тази се увенча с успех”, сподели г-жа Ковачка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close