ОбществоРегионалниСамоков

Училищен двор в село Гуцал се превърна във френско игрище

Анна Манова

Дворът на училището в самоковското село Гуцал придоби съвсем нов облик. От години училищната сграда е запустяла, през прага й не преминават нетърпеливи за знания и приключения ученици, а понякога в двора играят местни малчугани, които освен това дейно участват в почистването на пространството.

От края на миналата седмица дворното пространство на бившото основно училище „Васил Левски“ е преобразено във френско игрище. А на него ще се упражнява националният спорт на Франция – петанка. Оказва се, че играта има свои любители в България, а вече и в самоковско. Петанката е страстта на французите, като в нея може да се участва отборно или индивидуално, като класическата версия е по тройки. Теренът е правоъгълен, с твърда настилка. И за целта се използват метални топки.

Основни инициатори на идеята са Стефан Бюсон и Светослав Петров. Те са подкрепени от кмета на селото Ангел Христов, включват се още хора от Гуцал. Игрището вече е готово, като на него любители могат да опитат своите способности на петанка. Кметът Христов сподели, че желаещи да практикуват интересния спорт не липсват, дори плануват и турнир на френското игрище, който да се проведе през юни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close