Самоков

Ученически клуб „Роден край” опознава Самоков, прави филм за него

Анна Манова

Съвременните ученици живеят във век на технологиите,в който само с един клик на компютърната мишка цялата налична информация пристига в готов вид до адресата си. Но не винаги само това е достатъчно.  Особено, когато става въпрос за опознаване на родното място, където всичко е на ръка разстояние, но е по-ценно да го видиш отблизо, да го докоснеш, да усетиш онова гъделичкащо чувство на топлината на родното. А в група, не сам пред компютъра,  е още по-интересно и забавно. Точно с тази идея стартира и клуб „Роден край” към ПТГ „Никола Вапцаров”, с ръководител Даниела Ковачка. Основната цел на ученическия клуб е опознаване на родното място чрез прекия досег с него, за да се събуди „позадрямалото” чувство за местен патриотизъм, но и да се натрупат ценни знания. Защото е важно не само къде отиваш, но и от къде си тръгнал.

Клуб „Роден край” стартира през новата учебна година, по инициатива на учителката Даниела Ковачка. „Идеята за създаване на подобен тип клуб ми хрумна спонтанно, когато се разхождах по една от самоковските улици и се наслаждавах на старинните къщи по нея. Замислих се колко малка родова памет имаме за историческите забележителности, които ни заобикалят. И така реших, че не е никак лошо с група ученици да започнем нещо общо в тази насока. Предложих идеята си на учениците, те се съгласиха и започнахме”, споделя Д. Ковачка. И така постепенно се събират група от около 15 ученици. Членовете на кръжока са от различни класове – Емилия Белемезова, Ивайло Зеленков, Йолана Минкова, Катрин Атанасова /11а/, Вероника Шейнова, Виктория Чипова, Гергана Грозданова, Любомира Пенчева, Милена Миланова, Светлин Димитров /11в/, Кристина Методиева /11г/, Борислав Станков, Георги Шейнов /8 б/, Богомил Дончев /9б/. Обединяващото при всички тях е желанието да се обогатят, да научат нови неща, да знаят повече за мястото, в което са родени. А преподавателката им Даниела Ковачка има желанието да ги изведе от класните стаи и заедно да посетят различни исторически обекти, да чуят беседи и интересни факти. До този момент групата е посетила голяма част от културно –историческите обекти в града. Планували са и разходка до една от по-новите забележителности – самоковите.

Освен тези дейности членовете на кръжока проявяват и голяма доза креативност. За началото на пролетта те бяха направили цветна украса за една от класните стаи, а на двора в училището поставиха къщички за птици. Учениците подготвиха и образователен филм за града, който са озаглавили: „Самоков – моят роден край”. В него те са наблегнали на интересни факти за родното място. Заложили са на един нов и различен, младежки поглед над всичко онова, което ги заобикаля. Наред с това са си направили архив от лични снимки. Филмът беше официално представен пред гости на 4 май в читалнята на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. Той е още един ценен щрих към историческата памет за града ни. Друго интересно нещо, което подготвят учениците е вестник, който разказва историята на училището. Той ще излезе през месец юни и е във връзка с юбилея на ПТГ „Никола Вапцаров”.

Учениците подчертаха, че участието им в клуба е интересно и полезно занимание. Време, което прекарват заедно и минава неусетно. „Точно такъв е основният замисъл на всичко, което правим – да тръгнем заедно по стъпките на историческото минало на Самоков, да учим нови неща, да се забавляваме, да комуникираме помежду си, да се създава дух на единство и приятелство”, заключи ръководителят на кръжока Даниела Ковачка.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close