ОбществоРегионалниСамоков

Ученици от ПГ „Константин Фотинов” поднесоха цветя на патрона си и с четмо и писмо отбелязаха 1 ноември

„Самоков 365”

Ученици от ПГ „Константин Фотинов” и тяхната преподавателка по история Даниела Ковачка отбелязаха Деня на народните будители. Възпитаниците от 5 а клас поднесоха цветя пред паметника на патрона на училището си навръх 1 ноември.

„Днес се взираме в миналото… Търсим – будителите, онези най-първите, за да пренесем в днешния ден посланията им за свобода, просвета и култура. В тъмните страници от историята именно те са осъзнали, че само просветен народ, който е прогледнал духовно, може да вземе в ръце съдбата си. Нека помним и обичаме будителите от миналото, но да намерим и съвременни такива, които да следваме и подкрепяме! ”,  с тези думи г-жа Ковачка се обърна към своите ученици.

Петокласничката Алекса Георгиева бе изготвила табло и представи живота и творческата дейност на Константин Фотинов, който е основател на първото българско списание „Любословие”. Огромни бяха радостта и вълнението на ученици и родители, които бяха част от този светъл празник.

Ден по-рано, на 31 октомври, шестокласниците и седмокласниците от ПГ „Константин Фотинов”, заедно със своята преподавателка Ковачка, отдадоха своето признание към дейността на българските книжовници и просветители.  В часа по история седмокласниците припомниха кои са българските будители и значимостта на делото им. Специален гост на урока бе директора Венета Симитчийска. Тя остана приятно изненадана от уменията, познанията и интерактивните методи, които използваха учениците. В края на учебния час всички заедно поднесоха цветя на паметника на Константин Фотинов в двора на училището.

Още същия ден шестокласниците и г-жа Даниела Ковачка посетиха ПГ по туризъм, където има обособена тематична стая, пресъздаваща развитието на българското училище – килийно, взаимно и класно училище.  Макар шестокласниците все още да не изучават в час по история периода, свързан с Българското възраждане те имаха  възможността да се запознаят с методите и правилата на преподаване на българския учител през Възраждането. В края на лекцията, според заслугите си в „Даскалмитровото училище”, всеки ученик получи „Похвалньй листъ” лично от даскал Димитър Апостолов. Гостуването на шестокласниците в ПГ по туризъм се осъществи със съдействието на директора Борислава Хаджийска. Благодарности бяха отправени и към учителите на ПГ по туризъм, които топло посрещнаха учениците на ПГ „К. Фотинов”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close