РегионалниСамоков

Ученици и учители от ОУ „Неофит Рилски” събраха 13 кг. „капачки за бъдеще”

Анна Манова

Учители и възпитаници от началните класове и подготвителните групи на Обединено училище „Неофит Рилски” успяха за две седмици да съберат близо 13 кг. пластмасови капачки. По този начин те станаха част от кампанията „Капачки за бъдеще” и получиха грамота за дарение.

Инициативата се проведе на 28 октомври в София, а организатори са доброволците Мартина Йорданова и Лазар Радков. Целта е да се съберат достатъчно средства за закупуване на кувьоз за болница в малко населено място, която се нуждае от такъв. Според едни от последните проучвания всяко трето дете в България, което е било в кувьоз получава увреждане на очите, защото наличната техника е над 20-годишна.

Зад тази благородна идея в ОУ „Неофит Рилски” застава учителката Надя Димитрова. Тя успява да убеди колегите и учениците колко важна всъщност е тази кампания и как да трябва да я подкрепят. А подкрепата се израява в това вместо да хвърлят капачките от напитките, които ежедневно поглъщат, да ги събират заедно на едно място. Димитрова е мотивирана от идеята още от най-ранна детска възраст в децата да се изградят чувство за доброта, взаимопомощ, милосърдие и любов към заобикалящия свят. А всяко извършено добро носи в себе си щастие и удовлетвореност.

„Идеята на кампанията е чрез събиране на пластмасови капачки да се положат по-големи грижи за околната среда и подпомагане на хора в нужда. Преди да тръгна с капачките за София децата ме изпратиха с думите: “Страхотно е чувството когато знаеш, че си помогнал на някого!”, което ме кара да съм удовлетворена от очакванията за каузата, защото можем да сме добри не само по Коледа! На мястото на събитието имаше стотици доброволци от цялата страна, които предаваха своите капачки. Събраха се общо 8,510 тона пластмасови капачки. Рециклаторът, който ще ги изкупи, е обявил цена 0,40лв/кг. Събирайте! Пролет 2018-та отново там, отново всички”, заключи инициаторът на благородното дело Надя Димитрова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close