Общество

Учениците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” бяха част от мобилен планетариум

Анна Манова

Днес /24.02.17г./ малките възпитаници на ОУ „Митр. Авксентий Велешки” имаха възможността да се докоснат до необятния Космос. Това стана благодарение на специален мобилен планетариум, който за пръв път гостува в Самоков. Това интересно и образователно мероприятие е част от училищния клуб „Космически детективи”, с ръководител Ирина Бонева. Бонева смята, че практическите занимания, включени в цикъла на обучение, повишат общата грамотност на децата и като цяло качеството на образованието. В разгадаването на космически мистерии се включиха ученици от 5 – 7 клас, като те имаха възможността да влязат в специална сферична „стая”, разположена във физкултурния салон, където беше прожектиран 40- минутен филм за Слънчевата система.

Идеята се заражда в съзнанието на бесарабския българин, живеещ в Украйна – Иван Турецки. Той е правист по образование, но астрономия е неговата най-голяма страст и хоби. Турецки е собственик на мобилния планетариум. „Първоначално се занимавах с телескопи в Украйна. После си казах, защо да не направим в училищата мобилен планетариум, така децата ще научат повече за Космоса. Не всеки обича да чете и повечето усвояват чрез видео или на игрови принцип. Материалът е общообразователен, не е разделен възрастово. Децата ще имат възможност да научат повече за планетите, спътниците и т.н. Сферичният купол създава усещането за сферично кино, което позволява едно пътешествие на децата из дебрите на Слънчевата система”, поясни за „Самоков 365” Иван Турецки.

Целият петъчен ден учениците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” имаха възможността да се докоснат до необятния Космос. Училището разполага и със собствен телескоп, който ще бъде част от още нови космически приключения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close